NRK Meny
Normal

Skienspolitikere: – Fylkeslegen skremmer befolkninga

Flere toppolitikere i Skien kritiserer fylkeslege Steinar Aase for å ha offentliggjort en foreløpig rapport om Sykehuset Telemark. – Vi har plikt til å gå ut med dette, svarer Aase.

Fylkeslege i Telemark, Steinar Aase

FÅR KRITIKK: I en rapport fra fylkeslege Steinar Aase står det at Sykehuset Telemark har begått alvorlige lovbrudd. Ikke alle liker at rapporten ble offentliggjort.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Rapporten er alvorlig, og knytter tre dødsfall til lav bemanning og for høyt pasientbelegg.

I en felles pressemelding karakteriserer politikerne påstandene i rapporten som grove, og sier at de kan skape ubegrunnet frykt i befolkningen.

– Skremmende rapporter som blir offentliggjort med grove påstander før sykehuset har uttalt seg, kan føre til at befolkningen blir utrygg på om de får riktig hjelp og behandling, og det skaper ikke en god helsetjeneste, står det i pressemeldingen.

Fylkeslege Steinar Aase sier til NRK at han vil kommentere saken senere i ettermiddag.

Sykehuset Telemark

Flere skienspolitikere mener Sykehuset Telemark får ufortjent mye kritikk.

– Kjenner oss ikke igjen

Det er skienspolitikerne Hedda Foss Five (Ap), Karianne Hansen (Frp), Trond Ballestad (Sp), Jan Terje Olsen (H) og kommunelege i Skien Vegard Høgli som står bak pressemeldinga.

Hedda Foss Five

Ordfører i Skien Hedda Foss Five (Ap) vil ha debatt om offentliggjøring av foreløpige rapporter.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

De mener hele Telemark bør stå sammen om å støtte sykehuset.

– De siste ukene har det vært mye negativ omtale av Sykehuset Telemark, som er et veldig bra sykehus. Vi kjenner oss ikke igjen i overskriftene, og synes det er betenkelig at man blåser opp rapporter når ikke engang sykehuset har fått svare, sier skiensordfører Hedda Foss Five til NRK.

– Skal ikke bekymringsmeldinger fra leger, sykepleier og andre ansatte tas på alvor?

– Det er viktig at noen følger med på mangler, men det går på hvordan man fremfører kritikken. Fylkeslegen har ikke konkludert ennå. Likevel er det den foreløpige rapporten og antakelsene som preger nyhetsbildet.

Fylkeslegen slår tilbake

Fylkeslege Steinar Aase sier han har sitt på det rene.

– Jeg er glad for at vi har engasjerte politikere som ser viktigheten av en offentlig debatt. Likevel er det viktig å si at vi har plikt til å offentliggjøre slike rapporter, sier Aase til NRK.

Fylkeslegen innrømmer at han reagerer negativt på noe av kritikken skienspolitikerne kommer med.

– Vi har ikke lov til å holde slike rapporter hemmelig. Vi bør bidra til en debatt om viktige spørsmål. Når media henvender seg til oss, prøver vi å besvare det så grundig og samvittighetsfullt som mulig. Vi ville sviktet funksjonen vår om vi ikke undersøkte feil, mangler og kritikk på en ordenlitg måte.