NRK Meny
Normal

Pasienter kan bli glemt

Noen pasienter er for tålmodige, sier pasientombud. Det hender nemlig at pasienter blir glemt av sykehuset. Pasientene venter med å si ifra, selv om de skulle vært innkalt til behandling.

Sykehuset Telemark

GLEMT: Det hender at pasienter blir glemt. – Ta kontakt, sier fagdirektør ved Sykehuset Telemark.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Else Jorun Saga

Pasientombud i Telemark, Else Jorunn Saga, sier tålmodighet kan være farlig for pasienter.

Foto: Roald Marker / NRK

– Av og til kan tålmodighet være farlig, vi ser eksempler der pasienter faller ut av lister eller systemet. Også venter pasienten for lenge før de tar kontakt med noen for å etterspørre om de ikke skulle hørt noe, sier pasientombud i Telemark, Else Jorunn Saga.

Vanligvis er det de utålmodige som tar kontakt. Likevel er det en liten gruppe pasienter som kan være glemt, og ikke tar kontakt.

Les også:

– Ta kontakt

– Vi har mange pasienter innom sykehuset vært år, og av de, er det noen som det kan skje at blir glemt, sier Halfrid Waage, fagdirektør på Sykehuset Telemark.

Halfrid Waage

Fagdirektør på Sykehuset Telemark, Halfrid Waage, ber pasienter som venter informasjon ta kontakt.

Foto: Sykehuset Telemark

Waage sier at de er klar over problemet og at de jobber for å hindre at pasienter blir glemt:

– Vi har skiftet det elektroniske pasientjournalsystemet vårt, og systemet for innkalling av pasienter, så vi har en veldig god oversikt over dette.

I tillegg blir problemet jevnlig tatt opp med personalet. Skulle en pasient likevel bli glemt, har Waage et klart råd:

– Dersom du er redd for at du har blitt glemt og du syntes det har gått for lang tid uten å høre noe, oppfordrer vi til å ta kontakt. Det syntes vi ikke er brysomt, tvert imot hjelper det oss til å bli bedre.

Ikke vær beskjeden

Saga er også bekymret for pasienter som ikke forstår informasjonen de får fra sykehuset. Enkelte pasienter lar brevet havne i skuffen uten å tørre å spørre hva innholdet betyr. Saga ber dem legge beskjedenheten på hylla:

– Les brevet nøye og dersom du ikke forstår det som står der, så kontakt de som har skrevet brevet og be dem om å være konkrete på hva dette betyr for deg. Det mest alvorlige er om informasjonen ikke dukker opp, når du vet at du skulle høre noe.

 • Oppgang i antall nynorskelever

  Det har vært en oppgang i antall nynorskelever i Telemark. Det er 15 år siden Telemark har hatt en slik oppgang. Det er en liten oppgang, men den er symbolsk viktig, sier leder av Telemark Mållag, Sigbjørn Hjelbrekke.

 • Får nye jobber etter nedleggelse

  Alle de 8 ansatte fra Mandheimen har fått nye jobber i Tinn kommune. I dag fortalte rådmann Rune Lødøen at kommunestyret i Tinn har lyktes med å finne arbeid til alle som mister jobben på Mandheimen, det skriver Rjukan Arbeiderblad.

 • Nye Veier fastholder prioriteringer

  Strekningene E6 Ranheim - Åsen, E39 Kristiansand vest - Lyngdal vest og E18 Langangen - Dørdal skal bygges først. Det er gjort nye kost-nytteberegninger på alle Nye Veiers prosjekter. Dette tallunderlaget ligger til grunn, opplyser selskapet.

 • OBS-varsel nord i fylket

  Det er sendt ut nytt OBS-varsel for Telemark. OBS-varselet gjelder tirsdag morgen og formiddag. Det er det fare for regn som fryser på bakken nord fylket. Det kan derfor bli veldig glatt på veiene.