NRK Meny
Normal

Parkeringskaos kan ikke løses på flere år

TINN/PORSGRUNN (NRK): Fordi området rundt Gaustatoppen er vernet vil det ikke bli bygget flere parkeringsplasser før tidligst om to år, forteller ordfører i Tinn, Bjørn Sverre Birkeland.

Parkeringskaos Stavsro

KAOS: Biler på rekke og rad på begge sider av veien i mange kilometer skaper store utfordringer i helgen.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Flere tusen turister besøker Gaustatoppen hver sommer. Hvis du ønsker å ta med deg bilen må du riktignok smøre deg med tålmodighet.

– Utvidelsen av parkeringsplassen kan tidligst begynne i 2018, sier ordfører i Tinn, Bjørn Sverre Birkeland (sp).

Les også: Frykter dødsfall på grunn av parkeringskaos

Vernet område

Årsaken til det er blant annet at reguleringsplanarbeidet er omfattende og fordi det er et landskapsvernområde. Turistene må derfor ta i bruk andre fremkomstmidler hvis frustrasjonen blir for stor.

Bjørn Sverre Birkeland

Ordfører i Tinn, Bjørn Sverre Birkeland forteller at tiltak er satt i gang, men at det trolig aldri vil bli nok parkeringsplasser.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Nå har vi et treårig prosjekt som går på skilting og skyttelbuss for å avlaste parkeringen her oppe, sier Birkeland.

Bussen går mellom Rjukan, Gaustablikk og Hjartdal. Fra midten av august skal de også sette opp en minibuss for å avlaste skyttelbussen. Den kommer til å gå mellom Gaustabanen, Gaustablikk og Stavsro.

Vil aldri bli nok parkeringsplasser

– Det som fort kan bli flaut er det som skjedde i fjor da folk kom ned og fant parkeringsbot fra politiet. Da var det godt over tusen biler her, sier Birkeland.

Ordføreren forteller også at det aldri vil bli nok parkeringsplasser til å møte behovet i høysesongen fra juli til september. Han ønsker derfor at folk heller endrer vanene sine og tar buss den siste biten.

Les også: Politiet skrev bøter så blekket sprutet

Frykter færre turister

Audun Darrud

Audun Darrud i Tuddal næringslag frykter at parkeringsproblemene kan ødelegge for turistnæringen.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Den travleste besøksperioden er nå og frem til slutten av september. Audun Darrud i Tuddal næringslag frykter at turistene vil utebli dersom parkeringsproblemene ikke løses.

– Det fører til frustrasjon og at gjestene kanskje ikke kommer tilbake, sier Darrud.

Prosjektet som er satt i gang vil etter hvert øke antall parkeringsplasser i området fra 120 til 600, men enn så lenge må folk nøye seg med skilting, informasjon og alternativ transport.

 • 13 792 uføre i Telemark

  12,7 prosent av befolkningen i Telemark er uføre. Per 31. desember 2017 var det registrert 13 792 mottakere av uføretrygd i Telemark. Det er en økning på 164 personer eller 1,2 prosent i forhold til samme periode i fjor, melder TA.

 • Dømt for svindel

  En 25 år gammel mann er i Aust-Telemark tingrett dømt ett år og fem måneders ubetinget fengsel og til å betale sine ofre 1 081 441 kroner i erstatning. Mannen ble dømt for svindel, narkotikabruk og mer. Det melder TA. Mannen har anket dommen.

 • Bilbrann i skien

  En bil tok i natt fyr ved avkjøringen til Svanstul ved Valebøvegen i Skien. Brannen startet i motorrommet under kjøring. Ingen personer kom til skade etter bilbrannen.

 • Kjørt til legevakt etter vold

  En mann begynnelsen av 20-årene utøvde i natt vold mot en jevnaldrende kvinne. Kvinnen fikk slått ut en tann og fikk hevelser i ansiktet. Mannen er pågrepet av politiet. Politiet kjørte kvinnen til legevakten.