NRK Meny
Normal

Arrestert for menneskesmugling med danskeferja

Et ektepar fra Skien er pågrepet og mistenkt for menneskesmugling.

SuperSpeed 1

Paret kom med Superspeed fra Hirtshals i Danmark da de ble stoppet på kaia i Larvik.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

De to ble pågrepet i Larvik natt til fredag. Politiet mistenker dem for å ha hjulpet fem asylsøkere fra Irak med å komme seg fra Danmark til Larvik.

– De to er observert på Superspeed der de har vært i kontakt med asylsøkere. Vi kontrollerte derfor de to da de skulle av båten, og da var de i besittelse av dokumenter som tilhørte asylsøkerne, forteller operasjonsleder Marius Knudsen i Vestfold politidistrikt.

Avhør i dag

Ekteparet er i 50-årene. De er norske statsborgere, men opprinnelig fra Irak
Politiet mistenker ikke at de har gjort dette tidligere.

– Vi vet ikke om asylsøkerne er bekjente eller i familie med ekteparet. De blir avhørt i løpet av dagen, sier Knudsen til NRK.

Han opplyser at det er forbudt å hjelpe flyktninger å komme fra et land der de opprinnelig ikke har asyl. Derfor er dette menneskesmugling. Flyktninger skal søke asyl i det landet de kommer til, og det er i dette tilfellet Danmark, ikke Norge.

De fem irakerne er tatt hånd av Politiets utlendingsenhet.

Løslatt etter avhør

Fredag ettermiddag opplyser Magne Pedersen, jourhavende ved Vestfold politidistrikt, at de to personene som i natt ble pågrepet, er løslatt etter avhør.

– Vi har god oversikt over hva som har skjedd, sier Pedersen.

De to som ble pågrepet er siktet for overtredelse av utlendingsloven.

Politiet har beslaglagt en del dokumentasjon, og nå skal de se over alt som det er tatt beslag i, før det vurderes om det er behov for ytterligere avhør.

 • Vann sølv i ølkonkurranse

  Lindheim ølkompani har vunne sølv i ein av verdas største ølkåringar i Belgia. Eivin Eilertsen seier til Varden at det er ei stor anerkjenning etter at ølet Coolship Plum med smak av plomme blei heidra med sølv.

 • Innbrot i bedrift i Porsgrunn

  Politiet melder om innbrot og tjuveri i ei bedrift på Vallermyrene i Porsgrunn. Politiet er på staden for å undersøke og sikre spor.

 • Er bekymra for skuletilbodet

  Fylkespolitikar i Ap, Maja Foss Five, er bekymra for tilbodet ved dei mindre skulane, dersom fritt skuleval blir gjeldande i det nye samanslåtte fylket. I dag er det ulik praksis, der Vestfold har fritt skuleval, medan Telemark ikkje har det.

  Maja Foss Five, Arbeiderpartiet
  Foto: Ragnar Lurås / NRK