NRK Meny
Normal

Arrestert for menneskesmugling med danskeferja

Et ektepar fra Skien er pågrepet og mistenkt for menneskesmugling.

SuperSpeed 1

Paret kom med Superspeed fra Hirtshals i Danmark da de ble stoppet på kaia i Larvik.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

De to ble pågrepet i Larvik natt til fredag. Politiet mistenker dem for å ha hjulpet fem asylsøkere fra Irak med å komme seg fra Danmark til Larvik.

– De to er observert på Superspeed der de har vært i kontakt med asylsøkere. Vi kontrollerte derfor de to da de skulle av båten, og da var de i besittelse av dokumenter som tilhørte asylsøkerne, forteller operasjonsleder Marius Knudsen i Vestfold politidistrikt.

Avhør i dag

Ekteparet er i 50-årene. De er norske statsborgere, men opprinnelig fra Irak
Politiet mistenker ikke at de har gjort dette tidligere.

– Vi vet ikke om asylsøkerne er bekjente eller i familie med ekteparet. De blir avhørt i løpet av dagen, sier Knudsen til NRK.

Han opplyser at det er forbudt å hjelpe flyktninger å komme fra et land der de opprinnelig ikke har asyl. Derfor er dette menneskesmugling. Flyktninger skal søke asyl i det landet de kommer til, og det er i dette tilfellet Danmark, ikke Norge.

De fem irakerne er tatt hånd av Politiets utlendingsenhet.

Løslatt etter avhør

Fredag ettermiddag opplyser Magne Pedersen, jourhavende ved Vestfold politidistrikt, at de to personene som i natt ble pågrepet, er løslatt etter avhør.

– Vi har god oversikt over hva som har skjedd, sier Pedersen.

De to som ble pågrepet er siktet for overtredelse av utlendingsloven.

Politiet har beslaglagt en del dokumentasjon, og nå skal de se over alt som det er tatt beslag i, før det vurderes om det er behov for ytterligere avhør.

  • NM i skogbruk

    Nome vidaregåande skule på Søve skal arrangere NM i skogbruksfag i april. Elevar frå eit tjuetals naturbruksskular skal konkurrere i teoretiske og praktiske øvingar. Studierektor Atle Rød seier det er fyrste gong Telemark har eit slikt arrangement.

  • Miljøkrav for nye statsrådar

    Miljøstiftinga ZERO meiner at næringsminister Torbjørn Røe Isaksen bør sjå at ein konkurransedyktig industri i framtida vil vera utan utslepp. Og Bellona forventar at miljøminister Ola Elvestuen held fram med den norske satsinga på CO₂-fangst.

    Torbjørn Røe Isaksen
    Foto: Arild Sandsvik / NRK