Overlege: – Barneavdelingen har vært proppfull

Uvanlig mange barn har i år vært innlagt med luftveisinfeksjoner og RS-virus ved barneavdelingen ved Sykehuset Telemark. Folkehelseinstituttet sier at barn også ellers i landet har vært plaget.

Sykehuset Telemark

Barneavdelingen ved sykehuset i Skien har tidvis vært full av barn med luftveisplager og RS-virus i år.

Foto: Anne Lognvik / NRK

100 barn har vært innlagt med luftveisinfeksjoner og RS-virus ved Sykehuset Telemark siden 1. januar i år. Det er en stor økning fra i fjor, da det kun ble registrert noen få tilfeller.

– Det er lenge siden vi har hatt så mange innlagt som vi har hatt de siste to månedene, sier Randi Stornes, overlege ved barneavdelingen ved sykehuset i Skien.

Østlandet plaget

Overlegen forteller at barneavdelingen i Skien tidvis har vært fylt av barn med RS-virus og andre luftveisplager. Også barn andre steder i landet skal ha vært plaget.

Siri Helene Hauge

Siri Helene Hauge, overlege ved Folkehelseinstituttet, sier toppen er nådd for tilfeller av barn med luftveisinfeksjoner og RS-virus.

Foto: Folkehelseinstituttet

– Store deler av Østlandet har hatt mange tilfeller av RS-virus. Det er i alle fall det som har kommet fram når jeg har snakket med andre, sier Stornes.

Folkehelseinstituttet sitter foreløpig ikke på noen nasjonale tall, men kan langt på vei bekrefte det Stornes sier.

– Jeg har inntrykk av at det har vært mange tilfeller av RS-virus flere steder, men toppen er nok over og tilfellene er på vei ned, sier Siri Helene Hauge, overlege ved Folkehelseinstituttet.

Vet ikke grunnen

Stornes ved Sykehuset Telemark vet ikke hvorfor det har vært flere tilfeller av barn med luftveisinfeksjoner og RS-virus i år, men sier det svinger fra år til år.

– Noen år er det andre virustyper som er dominerende, og i år er det RS-viruset som er framme. Vi kan egentlig ikke helt forklare hvorfor det er sånn, forteller hun.

De minste hardest rammet

Det er ofte de aller minste barna som blir så dårlige at de må legges inn, og de fleste barna som har vært til behandling ved Sykehuset Telemark har vært under ett år.

– Vi har ingen medisin mot RS-virus, men vi kan gi lindrende behandling av symptomene og åpne luftveiene, sier Stornes.

Ingen har barna i Telemark har vært kritisk syke, opplyser overlegen.