NRK Meny
Normal

Over 500 000 nordmenn må spare på vannet

BAMBLE (NRK) På grunn av stor økning i vannforbruket er det innført restriksjoner mange steder på Sør- og Østlandet.

Vanning med spreder

FORBUD: Høye temperaturer og fint vær gjør at mange lar sprederen stå på i hagen hele dagen. Dette har flere kommuner gitt forbud mot å gjøre.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Fint vær og høye temperaturer gjør at mange kommuner på Sør- og Østlandet har gitt innbyggerne vanningsrestriksjoner.

NRK har sjekket om det er restriksjoner i samtlige kommuner i Østfold, Telemark, Agder-fylkene og Vestfold. Det er i disse fylkene det er mest aktuelt med slike restriksjoner nå.

Under kan du se hvilke kommuner som har gitt innbyggerne beskjed om å spare på vannet:

Økt vannforbruk om sommeren

– Vannforbruket har økt kraftig den siste uka, derfor har vi sett oss nødt til å innføre vannrestriksjoner, sier virksomhetsleder for kommunalteknikk i Bamble, Andre Olsen Lindkjenn.

Andre Lindkjenn Olsen i Bamble kommune

Virksomhetsleder for kommunalteknikk i Bamble, Andre Olsen Lindkjenn sier at de har SMS-varslet alle hytter i Bamble om at de ikke har lov til å vanne i det hele tatt.

Foto: Tore Hammersmark / Bamble kommune

Mange kommuner har i likhet med Bamble gitt restriksjoner om når på dagen det kan vannes. Lindkjenn sier de er nødt til å innføre slike restriksjoner, for å sikre at alle kan ha tilgang på vann når de trenger det.

– Vi er nødt til å begrense vannbruken, slik at også folk som bor på toppene har vann i krana. Og vi må også ha tilgjengelig mengder med vann hvis det skulle oppstå en brann, opplyser han.

Mange må spare i Vestfold

Ti av tolv kommuner i Vestfold har fått beskjed om å spare på vannet. Driftssjef for bydrift i Tønsberg, Øyvind Myhre, mener restriksjonene gjør at folk bruker vannet fornuftig.

– Hvis alle skulle brukt vannet samtidig, så ville vi jo fått problemer. Men reglene handler mest om at folk skal vanne på fornuftige tider og på riktig måte. Hvis man vanner i sola midt på dagen, så vil jo mesteparten forsvinne opp i lufta igjen, forklarer han.

Øyvind Myhre

Driftssjef for bydrift i Tønsberg, Øyvind Myhre mener det er spesielt viktig at folk skrur av krana hvis de hører sirener fra brannbiler i området.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

I Tønsberg er det også fordelt ut vanningstider. Husstander kan bare vanne innenfor 18.00-23.00 og to dager i uken. Samtidig så har ikke hytter lov til å vanne, og det er ikke lov til å bruke åpen slange.

Restriksjoner hvert år på Sørlandet

I Agder-fylkene har fire kommuner gitt restriksjoner mot vanning. Fagleder for vannforsyning i Kristiansand kommune, Gunnar Vestøl, sier de har permanente vannrestriksjoner hvert år.

– Vi har egentlig disse restriksjonene hver eneste sommer. Men i år har det ikke vært noe problem, så det har ikke vært nødvendig å minne folk på dette, sier han.

Han tror årsaken til at det ikke har vært noe særlig problem i år, kan være at mange av de nye boligene har mindre plen areal og større terrasser.

Vanning

I Halden kan man få opptil 1500 kroner i gebyr, og krana kan bli plombert hvis man bryter restriksjonene.

Foto: colourbox.com / colourbox.com
 • Bil havnet på taket

  En mann er kjørt til sykehus etter at en bil havnet på taket på Kjørbek i Skien. Det er fortsatt uklart hva som er årsaken til ulykken.

 • En time ekstra kjøring

  E18 er stengt ved Gjerdemyra utenfor Kragerø i sørgående retning. Omkjøring skjer via Drangedal og Treungen. For reisende mellom Kragerø og Kristiansand gir det over en times lengre reisetid.

  Gjerdemyra
  Foto: Astrid Wåsjø Simonsen
 • En seier på fire kamper

  I eliteserien i bordtennis for kvinner vant Notodden mot Vikåsen, mens det ble tap for Bodø, og B-72. Notodden spilte uavgjort mot Drammen. Dermed tok laget med seg tre poeng fra helgens kamper som ble spilt på Notodden.

 • Golfbane under vann

  Golfbanen på Gumøy i Kragerø står under vann. – Banen var i utmerket stand helt til regnet kom, så jeg tror dette skal gå bra, sier styreleder i Gumøy golf AS Jarl Wist. Det anslås at omkring 20 mål ligger under vann.

  Gumøy golfbane
  Foto: Roy Isnes