NRK Meny
Normal

Nå starter jakten på gulvet til tungtvannsfabrikken

RJUKAN (NRK): I dag starter en helt unik skattejakt på Rjukan i Telemark. Det skal letes etter en spesiell del av tungtvannsfabrikken

Utgraving av tungtvannskjelleren på Rjukan

FØRSTE SPADETAK: I dag starter jakten på gull i form av tungtvannskjelleren på Vemork.

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

Målet er at fabrikken skal bli et unikt kulturminne.

– Denne skattejakten rangerer jeg som den mest spennende jeg har vært med på. Fabrikken ble revet i 1977, og nå skal vi grave opp restene, sier direktør ved Norsk Industriarbeidermuseum på Rjukan, Runar Lia.

Det skal graves i et område på 600 kvadratmeter på Vemork, og hovedmålet er å finne restene av kjellerrommet som var målet for sabotørene i 1943.

– Vi tror og håper at vi finner et kjellergulv og en bakvegg som skal være ganske intakt. Er veggen og gulvet der mener vi at vi har funnet gullet.

Hydrogenfabrikken ved Vemork

Dette er den gamle hydrogenfabrikken ved Vemork som ble revet i 1977.

Foto: Ukjent fotograf / Norsk Hydros fotosamling

Vil formidle krigshistorie

Planen er at den gamle Hydrogenfabrikken skal bli et kulturminne som Industriarbeidermuseet skal bruke i sitt arbeid med å formidle krigs- og industrihistorie til dagens og fremtidens generasjoner.

– Vi ser det som svært sannsynlig at vi finner dette gulvet hvor selve aksjonen i 1943 fant sted. Vi håper å kunne åpne museet i 2019, sier Lia.

Hydrogenfabrikken på Rjukan sto ferdig i 1929, og var et viktig element i industrieventyret som startet på Rjukan og Notodden på begynnelsen av 1900-tallet. Norsk Hydros etablering fremstår som det best bevarte eksemplet i Norge på den andre industrielle revolusjon, hvor det ble brukt elektrisk kraft for industriproduksjon.

Første spadetak tas ved tungtvannskjelleren på Rjukan

Interessen var stor da første spadetak ble tatt på Rjukan mandag.

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

Økt fokus og interesse

NRK-serien «Kampen om Tungtvannet» gikk sin seiersgang på tv vinteren 2015. Serien skapte økt fokus og interesse for krigshistorien knyttet til aksjonene mot tungtvannsproduksjonen under andre verdenskrig.

– Dette skal bli et ganske moderne anlegg som skal bygges oppå restene av kjelleren. Vi får den industrielle bunnen, glass i to etasjer med utsikt mot Dalen og Rjukan, sier Lia.

NRK-serien om tungtvannet på Rjukan har de siste årene også blitt vist til flere land, noe som har ført til stor oppmerksomhet også internasjonalt.

Reiselivet i Rjukan og Tinn opplever også stor pågang fra turister både fra inn- og utland.

 • En tatt for cannabis-dyrking

  En mann er varetektsfengsla i fire uker sikta for produksjon av cannabis i Vrådal. Det var teknisk og taktisk arbeid, samt tips fra publikum som førte til pågripelsen, sier lensmann i Kviteseid, Bjørn Håvard Olsen. Politiet fant flere hundre cannabisplanter i et industribygg i Vrådal i januar.

 • Seier til Odd over Jerv

  En treningskamp i fotball mellom Odd og 1.-divisjonslaget Jerv endte med 2 – 0-seier til Odd i ettermiddag. Målene blei scora av Elba Rashani og Martin Broberg.

 • Kåss ikke overraska over Bellona

  Ordfører Robin Kåss i Porsgrunn hevder Bellona opptrer som representant for oppdragsgiveren Noah ved å mene at Brevik er det beste stedet for et avfallsdeponi for farlig avfall. Bellona foreslår at staten også overtar rettighetene til bruken og drifta av gruvene i Brevik, skriver Porsgrunns Dagblad.

  Ordfører Robin Kåss i Porsgrunn
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Bolkesjø tapte mot staten

  Eierne av Bolkesjø hotell får ikke dekket vaktkostnader og et påstått framtidig tap på over 13 millioner kroner fra UDI, melder Varden. UDI har allerede betalt 13,2 millioner kroner for asylmottaket som aldri blei åpna. Oslo tingrett viser til at eiernes plan uansett var å rive bygget.

  Bolkesjø Hotell
  Foto: Anne Lognvik / NRK