NRK Meny
Normal

Nå er det fullt av «gull» i skogen

SELJORD (NRK): For entusiastene er en dag med god soppfangst bedre enn både julaften og bursdag til sammen.

Det bugner av sopp i skogen.

SE VIDEO: Bli med på sopplukking og kurs.

– Det er som å være på skattejakt, og nå er det mye gull å finne i skogen, sier Gunnhild Stende Bjaadal.

– Det er en lidenskap, sier Åsbjørg Moland.

Vakkert og godt

2015 er et kantarellår, og det bugner av soppen i skogen.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Begge entusiastene står med krokbøyd rygg over mosen og soppen i den regnvåte skogen i Seljord. Begge er som to bikkjer med los når soppsesongen er over oss.

Bra med regn

Noen fordeler er det med alt regnet i høst, og de varme dagene som kom etterpå. Det bugner av sopp i skogen, og det er ikke så vanskelig å finne noen trygge sopper.

– Se her, denne er trygg, sier Moland og holder opp en traktkantarell.

Soppentusiastene er enige om at det er kantareller, både vanlig kantarell og traktkantareller, pluss piggsopp, som er gode startsopper. De er veldig karakteristiske og lette å kjenne igjen.

Gunnhild Stende Bjaadal og Åsbjørg Moland

Gunnhild Stende Bjaadal og Åsbjørg Moland får nærmest stjerner i øynene når de snakker om det å gå på sopptur i skogen.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Bør kjøpe nye soppbøker

Vi har også blitt med på soppkurs i Seljord, med Bjørn Steen. Han kan det meste som er verdt å vite om sopp. Det er i gammel blandingsskog at det er mest sopp, og det er viktig å være helt sikker når folk legger fangsten i kurven.

– Du skal aldri spise sopp du ikke er sikker på, sier Steen.

Tørka traktkantarell

Det er også mulig å tørke soppen, slik som er gjort med traktkantarellen her.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Det finnes en rekke gode soppbøker, og i tillegg sopp-apper som du kan laste ned telefonen. Steen mener det er viktig at bøkene er av ny dato for vurderingene endrer seg etter som ekspertene finner ut mer om de ulike slagene.

Så når du har plukket sopp du er trygg på, og fått renset den hjemme på kjøkkenbenken. Så vips! Der har du en lekker ingrediens til supper, sauser, stuinger, chutney eller andre godsaker.

Og best av alt: det er helt gratis.