– Det er som å være på skattejakt, og nå er det mye gull å finne i skogen, sier Gunnhild Stende Bjaadal.
– Det er en lidenskap, sier Åsbjørg Moland.
Begge entusiastene står med krokbøyd rygg over mosen og soppen i den regnvåte skogen i Seljord. Begge er som to bikkjer med los når soppsesongen er over oss.
Bra med regn
Noen fordeler er det med alt regnet i høst, og de varme dagene som kom etterpå. Det bugner av sopp i skogen, og det er ikke så vanskelig å finne noen trygge sopper.
– Se her, denne er trygg, sier Moland og holder opp en traktkantarell.
Soppentusiastene er enige om at det er kantareller, både vanlig kantarell og traktkantareller, pluss piggsopp, som er gode startsopper. De er veldig karakteristiske og lette å kjenne igjen.
Bør kjøpe nye soppbøker
Vi har også blitt med på soppkurs i Seljord, med Bjørn Steen. Han kan det meste som er verdt å vite om sopp. Det er i gammel blandingsskog at det er mest sopp, og det er viktig å være helt sikker når folk legger fangsten i kurven.
– Du skal aldri spise sopp du ikke er sikker på, sier Steen.
Det finnes en rekke gode soppbøker, og i tillegg sopp-apper som du kan laste ned telefonen. Steen mener det er viktig at bøkene er av ny dato for vurderingene endrer seg etter som ekspertene finner ut mer om de ulike slagene.
Så når du har plukket sopp du er trygg på, og fått renset den hjemme på kjøkkenbenken. Så vips! Der har du en lekker ingrediens til supper, sauser, stuinger, chutney eller andre godsaker.
Og best av alt: det er helt gratis.