Hopp til innhold

Det bugner av skogens gull

SKIEN (NRK): 2015 blir et kantarell-år. Og det er allerede mulig å fylle kurven med sopp.

Kantareller

SKOGENS GULL: Det er mulig å fylle kurver og bøtter med kantareller. 2015 er et kantarell-år.

Foto: Johs Apold / NRK

Leder i Grenland soppforening, Birgitte Finne Høifødt, har bare ruslet noen titalls meter langs skogsveien før hun jubler over kantareller i veikanten.

– Kantareller kan man finne allerede fra juni. Jeg har hørt om folk som har plukket flere liter i juli. Kurvene er fulle og det kommer meldinger om kantareller i Sør-Norge og opp til Trøndelag, forteller Finne Høifødt.

Grenland soppforenings Facebook-side har folk lagt ut bilder av sopp de har sanket i sommer, blant annet piggsopp, kantareller, steinsopp og kremler.

Les også:

Vi er med Birgitte Finne Høifødt i Grenland soppforening på jakt etter kantareller.

Populært

Birgitte Finne Høifødt har inntrykk av at det har blitt mer populært å sanke fra naturen.

– Det har blitt en liten renessanse for ureist mat. Norges sopp- og nyttevekstforening har fått mange nye medlemmer fordi folk er interessert i sopp og bær. Og det er jo bedre å komme seg ut i skogen og sanke norske kantareller i stedet for å kjøpe slitne kantareller fra Estland, sier hun.

Sopp trives best når det er varmt og fuktig, gjerne på steder hvor det er blandingsskog.

Det er mindre sjanse for å finne sopp der det er høyt gress. Det kan for eksempel være lurt å se etter kantareller langs kanten av en skogsbilvei.

Man bør vite hva man plukker og derfor kan det være lurt å gå sammen med noen som kjenner de ulike sopptypene. Lokale soppforeninger arrangerer også kurs.

Kantarell

Kantarell

Foto: Birgitte Finne Høifødt
Gode råd

Smørsopp

Smørsopp

Foto: Birgitte Finne Høifødt

Mange kvier seg for å plukke sopp fordi man er usikre på om soppen er spiselig eller giftig. Her er noen råd fra Finne Høifødt til nybegynnere.

  • Kjøp en oppdatert soppbok. Gamle bøker kan inneholde feilinformasjon om hvilke sopper som er spiselige og hvilke som er giftige.
  • Lær deg å kjenne igjen de trygge soppene først.
  • Hold de ulike sopptypene adskilt etter hvert som du plukker.
Steinsopp

Steinsopp

Foto: Birgitte Finne Høifødt

Her er noen av matsoppene man kan finne i skogen:

Mild gulkremle

Mild gulkremle

Foto: Birgitte Finne Høifødt

Kantarell. Vokser i hele landet og har lang sesong. Hatten er traktformet og med en bølget rand på godt voksne eksemplarer. En av de mest gjenkjennelige matsoppene.

Smørsopp. En rørsopp som man finner fra tidlig sommer til sen høst. Vokser ved furu eller innimellom i gresset på plener. God og trygg matsopp.

Steinsopp. Også en trygg rørsopp, vokser enkeltvis eller i mindre grupper i løv- og barskog. Kommer sommer til sen høst.

Mild gulkremle. Skivesopp, og ikke en nybegynnersopp siden også noen av de giftige soppene er skivesopper. Kommer fra tidlig sommer til sen høst. Vokser i grupper, oftest under bjørk og osp. Kremler har sprøtt kjøtt og stilken brekker lett når du bryter den i to.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark

Trafikkulykke ved Langangen i Porsgrunn

Trafikkulykke i Porsgrunn – fire kilometer lang kø

Gjerdet i Storebuktveien i Færder stenger for fri ferdsel.

Gjerdet i strandsonen er forsøkt fjernet i flere år: Hytteeier tapte i retten