Hopp til innhold

Nå blir forhandlingene tøffere

BØ/ULEFOSS (NRK): Det er langt ifra sikkert at det blir en ny kommune i Midt-Telemark. I dag hardner forhandlingene mellom Nome, Bø og Sauherad til.

Midt-Telemark

TØFFERE: I dag blir forhandlingene om en ny kommune i Midt-Telemark tøffere.

– Jeg tror flere Bøhæringer har blitt mer skeptiske til sammenslåing den siste tiden. De opplever nok utspillene fra Ulefoss som surmuling, det sier redaktør av Bø Blad, Hilde Eika Nesje.

Hun har fulgt sammenslåingsprosessen tett, og sier en trend er i ferd med å snu blant lokalbefolkningen i Bø.

Hilde Eika Nesje, redaktør Bø Blad

Redaktør i Bø Blad, Hilde Eika Nesje sier Bøhæringene er mer skeptiske til sammenslåing nå enn før.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

– Mitt inntrykk er at mange var positive til en kommune i Midt-Telemark i starten. Men nå når frontene mellom Ulefoss og Bø blir mer tydelige, tenker nok Bøhæringene at "Vi klarer oss veldig greit uten Nome", sier Nesje.

Bøhæringene tenker at de klarer seg veldig greit uten Nome.

Hilde Eika Nesje, redaktør Bø Blad

Tøffere forhandlinger

De tre Midt-Telemarkskommunene har sondert og forhandlet i lang tid. I dag og i morgen møtes utvida forhandlingsutvalg fra Nome, Sauherad og Bø i Vrådal, og det er ventet at tonen mellom de tre blir tøffere.

– Det har vært et veldig godt samarbeidsklima så langt i forhandlingene, men de vanskelige spørsmålene om lokalisering har ikke blitt tatt opp enda, sier Nesje.

Tror du en sak som for eksempel hvor rådhuset skal ligge kan være så vanskelig at det velter hele prosessen?

– Jeg håper virkelig ikke at en slik symbolsak velter alt sammen, sier Nesje.

En lang veg fram

En 20-minutters kjøretur fra Bø Blad sine lokaler, holder lokalavisa for Nome, Kanalen, til på Ulefoss. Redaktør Tor Espen Simonsen er langt fra sikker på om det blir en ny kommune i Midt-Telemark, og sier vegen fram er lang.

Tor Espen Simonsen, redaktør Kanalen

Redaktør i Kanalen, Tor Espen Simonsen sier Ulefossingene føler seg underlegne Bøhæringene. Det kan velte en kommunesammenslåing.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

– For at det skal bli en ny kommune, må det sies ja 12 ganger. Først må forhandlingsutvalgene bli enige, så må kommunestyrene godkjenne utkastet, så må folk si ja i en folkeavstemning, før kommunestyrene til slutt sier ja til en sammenslåing. Blir det nei en av tolv ganger, blir det ingen kommunesammenslåing, sier Simonsen.

Føler seg underlegne

Han tror folk på Ulefoss er avhengige av å føle seg som vinnere av forhandlingene, for å godta en ny kommune.

– Ulefossinger føler seg underlegne Bøhæringer. Det skyldes at Ulefoss en gang var det største tettstedet i Midt-Telemark, men de siste årene har det bare gått nedover, mens Bø har hatt en voldsom vekst, sier Simonsen.

Han peker på høgskole, jernbane og felleskjøpet, som ting Ulefoss har jobba for, men som har havna i Bø.

– Men problemet er at om Ulefoss og Nome føler seg som vinnere i forhandlingene, vil det antakelig bli nei i en folkeavstemning i Bø, så det er ikke bare enkelt, avslutter Simonsen.

Om Ulefoss og Nome føler seg som vinnere av forhandlingene, vil antakelig innbyggerne i Bø si nei.

Tor Espen Simonsen, redaktør Kanalen