– Lifjell rundt er unaturlig

BØ (NRK): Kommuneekspert mener Lifjell rundt er en unaturlig kommune. I dag skal kommunene bestemme seg.

Laster kart, vennligst vent...

I dag avgjør kommunestyrene framtida til Lifjell rundt.

– En storkommune rundt Lifjell vil bryte opp flere eksisterende samarbeid. Det er store forskjeller på kommunene, så jeg tror ikke det blir en realitet, sier Bent Aslak Brandtzæg.

Han jobber ved Telemarksforskning i Bø, og er ekspert på kommunereformen. Han satt også i ekspertgruppa til kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner, da kommunereformen var i startfasen.

Bent Aslak Brandtzæg

Kommuneekspert Bent Aslak Brandtzæg har ikke tro på en storkommune Lifjell rundt.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

Les også: Ønsker sammenslåing med Bø og Nome

Bryter opp regionene

Brandtzæg sier at om en ny kommune skal fungere, må det være en felles plattform å bygge på. Han anbefaler å bygge videre på regionale samarbeid man har i dag, noe som ikke er tilfelle med Lifjell rundt.

– Her vil man heller bryte opp tre regionale samarbeid som fungerer godt. Midt-telemarkskommunene Nome, Sauherad og Bø har et utstrakt samarbeid i dag, Notodden og Hjartdal hører til i Øst-Telemark, og har et samarbeid med Kongsberg-regionene, mens Seljord er en del av Vest-Telemark samarbeidet.

Flere kommuner sier nei

En undersøkelse NRK har gjort, viser at flere kommuner kommer til å si nei til et forprosjekt på kommunestyremøtene i kveld.

– Vi ønsker oss flere alternativer, men er glad for kunnskapen vi har fått gjennom forstudien. Men et vel så interessant alternativ er Hjartdal, Notodden og Tinn, sier Hjartdal-ordfører Sven Tore Løkslid.

Nome kommune har lenge signalisert at de ser mot Midt-Telemark eller Grenland, og Bø ønsker seg også en midt-telemarkskommune, gjerne sammen med Seljord

Olav Kasland

Ordfører i Bø, Olav Kasland sitt parti Venstre har vedtatt å utrede en ny kommune bestående av Nome, Sauherad, Bø og Seljord. Han vil ikke bli med i Lifjell rundt.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø

– Det er ingen tvil om at det er folkets ønske. Det tar vi inn over oss, sier ordfører i Bø, Olav Kasland.

Vanskelig uten Bø

Seljord kommune er åpen for flere muligheter, og kommer mest sannsynlig til å si ja til et forprosjekt.

– Jeg vil ikke si nei til en potensielt god løsning. Men om Bø sier nei, er det vanskelig å tenke seg at Seljord slår seg sammen med kommunene i Øst-Telemark, sier ordfører Jon Svartdal.

Notodden og Sauherad er mest positive til en Lifjell rundt kommune. Formannskapet i Sauherad vedtok å gå for et forprosjekt forrige uke, selv om befolkningen ønsker seg en midt-telemarkskommune.

Selv om det er utenkelig med en sammenslåing av alle seks kommunene, gjenstår det å se hva kommunestyrene vedtar torsdag kveld.