NRK Meny
Normal

Mystisk stoff flyter i Frierfjorden

Natt til tirsdag ble det meldt om et oljeflak utenfor Rafnes industriområde. Nå tror mannskapene at det er noe annet enn olje. Men hva?

Oljelenser ved Rafnes

LENSER: Brannvesenet la i natt ut oljelenser ved Øvre Ringsholmen. Nå viser det seg at det trolig IKKE er olje som har havnet i sjøen.

Foto: Jan Kristoffersen / Bamble brannvesen

Det var i natt «oljeflaket» ble observert av vaktmannskaper ved Ineos. Brannvesenet ble varslet, og lenser lagt ut ved Øvre Ringsholmen rett utenfor industriområdet. Først ble det meldt at forurensingen målte rundt 200 meter i omkrets, men da dagslyset kom forandret det seg.

Lukter sot

Jon Halvor Bamle

SHERLOCK HOLMES: Sjefsvakt Jon Halvor Bamle har vært detektiv i dag. Ennå er ikke mysteriet løst.

Foto: Robert Hansen / NRK

– Nå tror vi ikke lenger at det er et oljesøl, sier sjefsvakt Jon Halvor Bamle ved Rafnes industriområde.

– Stoffet ser mer sotaktig ut. Det er finpartikulært og skummer litt. Prøver av stoffet er sendt til laboratoriet på Rafnes, men de har trolig ikke analysemetoder som kan finne ut av hva det er.

Forurensingen strekker seg nå flere kilometer innover fjorden fra det første funnstedet. Det er foreløpig observert helt opp til renseanlegget på Herre.

Forurensing Frierfjorden

MYSTISK STOFF: Slik ser det mystiske stoffet ut når det kommer på land.

Foto: Robert Hansen / NRK

– Vi vet ikke hvor det kommer fra eller hva slags stoff det er. Det virker som det er små mengder, og det er ikke mulig å samle opp. Vi tror ikke at det vil ha noen miljømessige konsekvenser, og at det vil løse seg opp av seg selv, sier Bamle.

Detektivarbeid

Brannvesenet har vært med på å observere forurensingen. De kommer til å reise rundt i fjorden for å se om det også har kommet andre steder.

Forurenising Frierfjorden

PÅ LETING: Brannvesenet har vært rundt i området og kartlagt forurensingen.

Foto: Robert Hansen / NRK

Alle de aktuelle bedriftene i området er kontaktet, men ingen har til nå meldt om noen unormale hendelser som kan forklare mysteriet. Også båter som har vært i området sjekkes opp.

– Hvordan er det å være Sherlock Holmes så tidlig om morgenen?

– Hehe ... vi gjør det vi kan for å finne ut hvor det kommer fra, sier Bamle.

 • Leter etter savnet pasient

  En kvinne på 88 år som er pasient på Vessia i Porsgrunn er savnet. Politiet er ikke sikker på hva hun hadde på seg da hun forsvant. Likevel ber politiet folk om å ringe 02800 dersom de ser kvinnen.

 • Anmeldt for scooterkjøring

  Politiet og Statens naturoppsyn har utført kontroll av motorferdsel i utmark i Vinje og Seljord denne helgen. 4 personer er anmeldt for å ha kjørt snøscooter uten løyve. Statens naturoppsyn har skrevet ut 3 gebyrer til snøscooterkjørere som har kjørt utenfor lovlige traseer i Vinje.

 • Fare for flere feil

  222 kunder er nå uten strøm i Vestfold og Grenland. De fleste av disse er knyttet til en kontrollert utkopling for å fjerne is fra ledningene vest for Farrisvannet i Larvik. Det skriver Skagerak i en pressemelding. Mange steder er det mye snø og is på ledninger og trær. Faren for nye feil gjør at selskapet gjennomfører kontrollerte utkoblinger. Mildværet og nedbøren som er ventet til uka øker faren for nye feilsituasjoner, ifølge Skagerak Nett. Derfor opprettholder derfor selskapet full beredskap. Se avbruddskart her.

  Mats Holmbakken, Skagerak Nett, driver feilretting i høyden.
  Foto: Geir Iskasen / Skagerak Nett