NRK Meny
Normal

Offensiv for E-134

– Europaveg 134 er den eneste naturlig hovedforbindelse mellom Øst og Vest- Norge, sier fylkesordfører Terje Riis-Johansen.

Brøytebil på E134 Haukelifjell

– Europavegen over Haukelifjell er den viktigste øst-vestforbindelsen, men trenger oppgradering for flere milliarder kroner, mener fylkesordfører Terje Riis- Johansen

Foto: Jonas S. Fougner/NRK

Fylkesordføreren i Telemark har i dag innkalt ordførere og brukere av vegen til et møte.

– Hensikten er å samla fakta om trafikkforhold og argumenter for bruken, sier Riis Johansen.

Via Hemsedal

Han tar tak i en rapport som mener det er mest lønsomt at stamvegen mellom øst-vest går via Hemsedal, selv om E 134 har mest trafikk.


-– Hvis vi fikk investert noen milliarder kroner i tunneler og utbedringer, så ville E-134 gjennom Telemark og over Haukelifjell være den naturlige stamvegen mellom Øst- og Vestlandet, sier han.

– Vegen må bli bedre

Han legger til at dette er en klassisk sak i norsk samferdsel, og det betyr at en fra lokalt hold må jobbe med argumenterte.

Terje Riis-Johansen

Stamvegen over Haukelifjell er den viktigste forbindelsen mellom Øst- og Vest- Norge, sier Terje Riis-Johansen.

Foto: Petter Melsom / NRK


– Nå er vegen ofte stengt på grunn av uvær. Er det et forhold som gjør at det er vanskelig å få gjennomslag for argumentene?

–Vi må få nye tunneler og bedre sikring. Men det vi har sett i vinter er jo at flere fjelloverganger har vært stengt like mye og kanskje flere ganger enn vegen over Haukelifjell.

– Fakta er viktig

Statistikken viser rimelig god regularitet over vegen i Telemark, sier Riis Johansen.

– Men vi er ikke ferdig med å gjøre E-134 til en bedre veg.

Riis Johansen tror møtet i dag konkluderer med at en oppsummering av fakta om E-134, som vil vise at denne vegen er et viktig samferdselspolitisk tiltak.

 • Vil flytte trafikken inn til Skien

  Nye leilighetsbygninger mot vannet og flytting av hovedtrafikken inn til byen, er grep som kan gjøre Skien mer attraktiv, sier administrerende direktør Petter Falkgård Andersen i R8 Group. Nå ser de blant annet på mulighetene for å fjerne EPA-brua.

  Petter Falkgård Andersen
  Foto: Katrine Rohde Johannessen / NRK
 • Barnas stortingsrepresentant

  Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) og Geir Jørgen Bekkevold (KrF) blir barnas stortingsrepresentanter. På oppdrag fra barneombudet har alle partiene pekt ut hver sin representant. De får et særlig ansvar for å se politikken med "barnebrillene" på.

  Åslaug Sem-Jacobsen på Stortinget
  Foto: Ragne Borge Lysaker
 • Omtales som villdyr

  Politiet vurderer fremdeles å avlive hunden, som fredag gikk til angrep på en 3 år gammel gutt i en barnehage i Skien. Hunden omtales av eksperter som et villdyr. Inntil videre er den på kennelen til Magne Henne. Han mener rasen ikke skulle vært her i landet.

 • Kåra til årets folkemusikar

  Folkemusikaren Anders Røine busett i Bø fekk i helga prisen " Årets Folkemusiker" på Folkelarm i Oslo, skriv Varden. I tillegg fekk Anne Hytta soloprisen for sitt hardingfelespel på hennar nye album "Strimur".