NRK Meny
Normal

Mindre interesse for byggfag – bransjen er bekymra

Stadig færre søker seg til byggfagene. Men noen ser mulighetene.

saging på byggeplass

Lister skal på plass. Lærling Benjamin Lindefjeld håndterer saga.

Foto: Tom Andersen / NRK

–– Jeg skulle gjerne ha overbevist kameratene mine om å ta yrkesfag. Men alle valgte studiekompetanse med idrettsfag og slike ting på videregående, sier lærling Benjamin Lindefjeld.

– Men jeg har en lillebror som jeg kommer til å forsøke, med en god porsjon overtalelse, om å ta yrkesfag, særlig byggfag.

Du får et fagbrev, som du kan bygge videre på seinere. Velger du allmennfag og studiekompetanse, må du gå på skole i mange år. Med fagbrev i yrkesfag kommer du raskt ut i jobb og tjener penger. Det er nok å gjøre for bransjen.

To lærlinger

Eric Mambo og Benjamin Lindefjeld angrer ikke på at de blei lærlinger i byggfaget.

Foto: Tom Andersen / NRK

Les også:

– Gleder meg til fagbrevet

Benjamin er sammen med Eric Mambo på byggeplassen til Betonmast i Skien. Her skal de bygge ferdig et leilighetsbygg med fire leiligheter.

– Jeg var glad i bruke hendene mine på skolen. Likte maling og tegning. Men tenkte grundig gjennom om jeg skulle satse på dette og fikk mange råd. Til slutt valgte jeg byggfaget og har aldri angret på det, sier Eric.

– Jeg trives og gleder meg til å få fagbrevet.

Satser offensivt

Av dem som søkte videregående i år var det bare fem prosent som søkte byggfag. I 2011 var det sju prosent som tok sikte på å få fagbrev som snekker, tømrer, maler eller rørlegger.

Hans Inge Gudmundsen

Hans Inge Gudmundsen er leder for Byggfag Opplæringskontor Telemark.

Foto: Tom Andersen / NRK

Leder av Byggfag Opplæringskontor Telemark Hans Inge Gudmundsen er ikke glad for at interessen for byggfagene er gått ned. Opplæringskontorene setter nå i gang kampanjer, særlig mot ungdomsskolene, for å få flere til å velge fagutdanning.

– Vi setter blant annet i gang en bygg-camp. Det er ei messe der vi lar elevene få innblikk i de forskjellige fagene.

– Byggfagene har ei framtid, sier Gudmundsen.

Les også:

– Nok å gjøre

– Over 80 prosent av bygningsmassen i Telemark trenger rehabilitering, og mye nytt skal bygges. Dette gir entreprenørene og byggefirmaene arbeid i mange år framover.

Christian Lauritzen

Christian Lauritzen trives godt i byggebransjen. Han tok fagbrev i år 2000.

Foto: Tom Andersen / NRK

Selv om det kommer stort antall utenlandske arbeidere, for eksempel polakker, så tror jeg ikke det ødelegger for norske som velger byggfagene. Det er nok å gjøre, og det finnes ledige lærlingplasser i mange firmaer, understreker Gudmundsen.

Det er nå en offensiv om at bedriftene skal synliggjøre at de er lærlingebedrift.

– Jeg har aldri angra på yrkesvalget, sier Christian Lauritzen. Han har hatt fagbrev siden år 2000.

– Det er et godt og sikkert yrke. Jeg tror flere vil få øynene opp for mulighetene i byggfagene.

 • Ingen ble godkjent

  Fastlegekontorene i Telemark gjør det dårlig på Forbrukerrådets test av tilgjengelighet, service og imøtekommenhet. Det er ingen av fastlegekontorene i fylket vårt som får de nødvendige 67 poengene man må ha for å bli godkjent.

 • Sot-flak i Frierfjorden

  Politiet og brannvesenet har i dag tatt prøver av et det man først trodde var et oljeflak i Frierfjorden. Flaket er sotaktig og strekker seg nå fra Rafnes og opp til Herre renseanlegg i Bamble, men bør ifølge politiet ha små miljøkonsekvenser.

  Oljelenser ved Rafnes
  Foto: Jan Kristoffersen / Bamle brannvesen
 • Eksplosiv vekst av stillehavsøsters

  I sommer har Jan Erik Tangen, kartlagt utbredelsen av stillehavsøsters i Telemarksskjærgården. På et sted ble det funnet så mye 600 stillehavsøsters på en kvadratmeter. Tangen sier til TA at veksten av slik østers de siste årene har vært eksplosiv.

 • Alvorlige kutt

  Arbeiderpartiet mener det er svært alvorlig at regjeringen kutter kraftig i støtte til fullskala anlegg for CO₂ fangst og lagring i industrien. Yara og Norcem i Grenland jobber med prosjekter for CO₂ fangst i industrien, og vil få redusert støtte.

  Yara, Porsgrunn
  Foto: Anne Lognvik / NRK