NRK Meny
Normal

Mener sikkerheten på RHI er for dårlig

GRENLAND (NRK): Sikkerheten ved RHI på Herøya er ikke god nok. Det slår Arbeidstilsynet fast i ny rapport.

RHI fabrikk

FABRIKKEN: RHI ble etablert på Herøya i Porsgrunn for fire år siden. Nå har bedriften fått varsel om pålegg på to punkter etter to arbeidstilsyn.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

RHI har fått varsel om pålegg på to punkter etter to tilsyn i våres, og frykten er at det skal skje ulykker med personskade.

– Vår konklusjon er at sikkerheten kan bedres, sier Ingar Andersen i Arbeidstilsynet, som har ledet de to tilsynene ved RHI.

Rapporten slår fast at magnesiumbedriften må bli bedre på å forebygge ulykker.

Ingar Andersen

Ingar Andersen sier Arbeidstilsynet har merket seg at RHI har gjort flere sikkerhetstiltak, men likevel gis det varsel om pålegg på to punkter.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

Arbeidstilsynet mener at RHI må se på sikkerheten i et grundigere og bredere perspektiv. Andersen sier det er enkelte arbeidsoperasjoner som innebærer en spesiell fare, og det innebærer at RHI må tilrettelegge på en bedre måte.

– Og det må skje litt raskt, sier Andersen.

Smelteovn eksploderte

Senest i romjula i fjor var det en alvorlig ulykke ved bedriften. En smelteovn eksploderte og flytende magnesium lekket ut, men ingen personer ble skadd.

I tillegg har det vært to andre ulykker og flere mindre hendelser ved RHI de to siste årene.

– Vi frykter at folk skal få smeltet magnesiumoksid med en temperatur på 2800 grader på seg, sier Andersen.

RHI på Herøya

I disse ovnene inne i fabrikken produseres det smeltet og krystallisert magnesiumoksid. Arbeidstilsynet påpeker at sikkerheten rundt disse ovnene må være i tråd med arbeidsmiljøloven.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Varsel om pålegg på to punkter

Arbeidstilsynet ber om instruks på hvordan arbeid som innebærer fare for liv og helse, skal utføres.

I tillegg etterlyser de en kartlegging av farer som kan påvirke arbeidstakernes helse og sikkerhet.

– Det er ikke noen tvil om at RHI, som tilhører smelteverksindustrien, innebærer en del arbeidsoppgaver som kan være farlige. Hvis man skal hindre at folk kommer til skade, er det avgjørende at man har en oversikt over faremomenter, og at man har tilrettelagt arbeidet, sier Andersen.

Tror ikke de ansatte frykter for livet

Hovedverneombud i RHI, Rune Agnli, er enig i at sikkerheten er for dårlig.

– Jeg er enig i at den har vært for dårlig, og at vi har ting å jobbe med, sier Agnli.

Han mener at enkeltmennesker i bedriften kan være redde i enkelte arbeidssituasjoner, men han tror ikke at de ansatte frykter for livet når de er på jobb.

Agnli påpeker også at verneombudet har hatt flere møter med ledelsen for å bedre sikkerheten.

Thomas Frömmer

Adm.dir. Thomas Frömmer vil ikke kommentere saken utover at RHI skal gå gjennom rapporten.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Administrerende direktør ved RHI, Thomas Frömmer, sier at de nå vil gå gjennom rapporten og gi et svar til Arbeidstilsynet. Men utover det ønsker han foreløpig ikke å kommentere saken noe mer overfor NRK.

Arbeidstilsynet vil også ha en vurdering av om dagens skiftordning, arbeidstid, bemanning og kompetanse kan ha ført til ulykkene som har oppstått.

Første frist for bedriften til å sende inn dokumentasjon er 1. juni.

 • 1–0 Odd

  Odd leder 1–0 over Lillestrøm til pause, etter scoring av Sigurd Hauso Haugen. Odd har dominert store deler av omgangen, men Lillestrøm har vist seg farlige på kontringer.

 • Ingen alvorlige skader

  En kvinne i 20-åra fikk smerter i hånda og et ben som følge av ulykka i Høgenheitunnelen i ettermiddag. En bil kjørte inn i en annen bil bakfra, men politiet melder at begge førerne slapp unna uten alvorlige skader.

 • Høgenheitunnelen er åpna igjen

  Høgenheitunnelen er åpna igjen etter en trafikkulykke, melder politiet. Det er lange køer i sørgående retning som følge av ulykka.

  Brevikstunnelen - kø
  Foto: Jan Erik Tangen