NRK Meny
Normal

Kjempetrollet fra Kragerø

Et fem meter høyt troll skal bli det nye blikkfanget i Kragerø. Under trollfesten neste helg håper arrangørene at kjempetrollet vil trekke mer enn tusen mennesker til sentrum.

Trollet i Kragerø er klar for trollfestivalen i kragerø

KLAR FOR TROLLFEST: Det fem meter høye trollet er klar for fest i Kragerøs gater.

Den kan kanskje se litt rar ut, men dette er et snilt troll. Det skal skape liv i Kragerø hos barn og barnefamilier, sier initiativtaker Helge Rognli.

Du har kanskje sett det før? Den berømte tegningen av Theodor Kittelsen som viser et troll som skaper panikk på Karl Johans gate i Oslo.

Det er denne tegningen som har gitt inspirasjonen til trollet man nå har bygget i Kragerø.

Trollet strekker seg fem meter over bakken, noe som er på størrelse med et toetasjes hus. Innvendig er det et reisverk av stål, mens klærne har kona til Rognli sydd. Hodet er formet av kunstner Heidi Grønsund fra Skien.

Med en vekt på mer enn 300 kg, er det ikke akkurat en lettvekter de har laget.

Kragerø

HÅPER PÅ FOLKEFEST: Arrangørene håper gatene i Kragerø blir fulle av folk når trollet skal feires neste helg.

Foto: Sindre Skrede / NRK

Trollfest

Lørdag 29. oktober er det klart for trollfest i Kragerø. Dette er tredje året på rad det arrangeres, og Rognli håper på en enda større fest i år nå som kjempetrollet blir å se i byen.

– Trollet skal trilles rundt i gatene i byen. Vi skal innom Dovregubbens hall og trollet skal "trampe på sin bru", sier Rognli.

Kragerø arrangerer trollfesten til ære for kunstneren Theodor Kittelsen. Han er en kjent kunster både nasjonalt og internasjonalt. Han er særlig kjent for sine tegninger av troll, og andre norske fabeldyr. Kittelsen er født i Kragerø, og da passer det jo godt med en skikkelig trollfest i den lille kystbyen.

Arrangørene håper festen blir en kjempesuksess, og at det kommer mange mennesker til feiringen. Likevel er det ikke alle troll som er velkomne til trollfesten neste helg.

Nettroll sender vi hjem. De har ingenting her å gjøre, forteller Rognli med et smil om munnen.

 • Ingen ble godkjent

  Fastlegekontorene i Telemark gjør det dårlig på Forbrukerrådets test av tilgjengelighet, service og imøtekommenhet. Det er ingen av fastlegekontorene i fylket vårt som får de nødvendige 67 poengene man må ha for å bli godkjent.

 • Sot-flak i Frierfjorden

  Politiet og brannvesenet har i dag tatt prøver av et det man først trodde var et oljeflak i Frierfjorden. Flaket er sotaktig og strekker seg nå fra Rafnes og opp til Herre renseanlegg i Bamble, men bør ifølge politiet ha små miljøkonsekvenser.

  Forurensing Frierfjorden
  Foto: Robert Hansen / NRK
 • Eksplosiv vekst av stillehavsøsters

  I sommer har Jan Erik Tangen, kartlagt utbredelsen av stillehavsøsters i Telemarksskjærgården. På et sted ble det funnet så mye 600 stillehavsøsters på en kvadratmeter. Tangen sier til TA at veksten av slik østers de siste årene har vært eksplosiv.

 • Alvorlige kutt

  Arbeiderpartiet mener det er svært alvorlig at regjeringen kutter kraftig i støtte til fullskala anlegg for CO₂ fangst og lagring i industrien. Yara og Norcem i Grenland jobber med prosjekter for CO₂ fangst i industrien, og vil få redusert støtte.

  Yara, Porsgrunn
  Foto: Anne Lognvik / NRK