NRK Meny
Normal

Snart fullt på alle norskkurs

SKIEN (NRK): Kapasiteten for asylsøkere som skal lære norsk er snart sprengt i Grenland. Samtidig venter både Skien og Porsgrunn på klarsignal fra UDI om å ta imot flere flyktninger.

Velkomstklassen Lunde barneskole

SNART FULLT: Velkomstklassen tilbys nyankomne fremmedspråklige barn for at de skal lære norsk i opptil ett år før de går over i vanlige skoleklasser.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

– Vi vurderer for hver elev vi får inn om vi har behov for flere voksne. Det er en vurdering vi tar nesten hver eneste uke. Denne uka har vi øk bemanninga noe fordi vi har fått inn flere nye elever.

Det sier rektor Line Marie Refsdal ved Lunde barneskole.

De huser Skiens eneste velkomstklasse med 37 elever fra 7 til 15 år i tre forskjellige grupper.

– De får noe støtte i morsmålet når de trenger det og basiskunnskaper i norsk for å være rusta når de kommer ut på sin ordinære hjemmeskole.

I Porsgrunn har velkomstklassen nå 40 elever – det høyeste tallet noen gang. Der er det nå inntaksstopp. Også i Skien er det snart fullt.

Med dagens ressurser kan vi ikke ta imot mer enn noen få elever til. Da må vi ansette flere nye lærere, sier Refsdal.

– Stille før stormen

Ved Voksenopplæringa i Skien er det nå minst 500 fremmedspråklige innom i uka.
De siste to ukene er det oppretta tre nye norskgrupper med mer enn 60 elever. Det er ikke plass til flere elever på dagtid før etter nyttår.

Harald Dønnestad, inspektør Voksenopplæringa i Skien

Før jul økes kapasiteten ved flyktningmottaket i Skien fra 200 til 250, men Harald Dønnestad vet ikke hvor mange som trenger norskkurs.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

– Vi er ganske godt forberedt, men det er litt stille før stormen. Vi har kontroll nå, men vi vet ikke helt hvor stor den stormen eller bølgen vil bli i Skien kommune.

Det sier inspektør Harald Dønnestad. Han er i tett dialog med ledelsen i Skien kommune og eiendomsavdelinga om situasjonen.

Utfordringen vil bli å få nok lærere, og vi på administrasjonen kjenner trøkket i veldig stor grad. Daglig kommer det asylsøkere som ønsker å starte på norskopplæring hos oss.

Han mener det kan være en ide med en egen norskskole for asylsøkere.

– Hvis dette blir veldig stort etter hvert, har vi ikke kapasitet her i huset, og da hadde det vært bedre å ha all asylundervisning på et egna sted, sier Dønnestad.

Svært fornøyd med norsktilbudet

Fattaneh Azadi fra Iran planlegger å studere på høgskole eller universitet, og hun er veldig fornøyd med norsktilbudet.

Fattaneh Azadi, norskstudent på Voksenopplæringa

Fattaneh Azadi har en bachelor fra Iran, men lærer seg nå norsk på Voksenopplæringa i Skien.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

– Det er ikke så lett å bo i et land med så forskjellig kultur og språk, men jeg er veldig fornøyd fordi Voksenopplæringa ordner alt for oss, særlig språk. Det er det viktigste vi kan få, for da kan vi få kontakt med andre personer.

– Hvordan vil det bli her dersom det blir enda flere elever?

– Det er helt greit hvis de kan finne en annen plass, men det er ikke kapasitet til mer enn 20 elever i klasserommet. Det blir vanskelig for både læreren og oss, sier Fattaneh Azadi.

Skagerak Arena, Skien

Lokalene for Voksenopplæringa i Skagerak Arena i Skien kan bli for trange framover.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK
 • Her kan du se Østafjells 20.55

  Østafjells 20:55
 • Vogntog sperrer Valebøvegen

  Politiet ber bilister som kjører Valebøvegen være obs på et vogntog som sperrer veien. Det var i 17.30-tiden at vogntoget satte seg fast på Fylkesvei 44 – Valebøvegen – ved Bø.

 • Her kan du se Østafjells 18.50

  Østafjells 18:50
 • UP: Fleire fartskontrollar

  Utrykkingspolitiet vil auke talet på fartskontrollar. Det seier UP-sjef Runar Karlsen. For høg fart er framleis den viktigaste grunnen til alvorlege trafikkulukker, og UP-sjefen trur at fleire kontrollar vil heve terskelen for å bryte fartsgrensene.

  Runar Karlsen
  Foto: Vegard B. Lien / NRK