NRK Meny
Normal

Kamp om hovedsete for politiet

Det spisser seg til i debatten om hvor hovedsetet for det nye politidistrikt Sør skal ligge. Det står mellom Drammen og Tønsberg, men både Larvik og Porsgrunn har kastet seg inn i kampen. Skien er ikke nevnt.

Det spisser seg til i debatten om hvor hovedsetet for det nye politidistrikt Sør skal ligge.

Drammen politistasjon kan bli hovedsete i det nye politidistrikt Sør.

Ledelsen i Politidirektoratet har sagt at hovedsetet skal legges dit det er eksisterende operasjonssentraler og politikammer. Men bare Drammen og Tønsberg er foreløpig til vurdering.

Skien ennå ikke kartlagt

– Men både i Tønsberg og Drammen må det trolig til utvidelser eller nybygg til for å få plass til administrasjon og mannskaper, sier politimester Rita Kilvær i Telemark.

Rita Kilvær

Politimester Rita Kilvær sier Skien kan ha plass til hovedsete med noen utvidelser av politihuset.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Skien er foreløpig ikke kartlagt for hvilke muligheter som finnes. Det har heller ikke, ifølge Kilvær, vært mulig å få svar på om Skien skal vurderes.

– Det vi har fått informasjon om gjennom politisjefmøtene, er at man legger til grunn at man skal bruke eksisterende bygg og operasjonssentraler. Det er for å få en effektiv og god prosess, og sikkert for ikke å bruke mer ressurser enn nødvendig.

Hun poengterer at det er nytt bygg i Skien, og med noe utvidelse og tilpasning, kan bygget ta hele hovedsetet og en utvidet operasjonssentral.

Porsgrunn er best

Fungerende ordfører i Porsgrunn Ole Henrik Lia sier at Porsgrunn bør være det rette stedet for hovedsetet.

– Vi ligger sentralt og har gode kommunikasjoner i alle retninger av det nye politidistriktet.

Men hvis strategien til politidirektøren blir slik at Porsgrunn blir utelukka, kan vi gå for Larvik, sier Lia.

Han peker på at både Tønsberg og Drammen blir for langt unna Grenland og resten av Telemark.

– Det er hensiktsmessig å plassere det nye politihuset i denne regionen, mener vi. Og så får både Larvik og Grenland presentere sine fasiliteter og begrunne hvorfor de mener det skal ligge her eller der, sier Bamble-ordfører Jon-Pieter Flølo.

Sentralt i distriktet

Ordførerkandidat Robin Kåss for Porsgrunn Arbeiderparti synes Larvik er et bedre alternativ enn Tønsberg eller Drammen for det nye hovedsetet i politidistrikt Sør.

Kåss peker på at Larvik ligger sentralt i det nye distriktet.

Robin Kåss

Robin Kåss mener Larvik bør få hovedsete for politidistrikt Sør. – Larvik er sentralt i distriktet.

Foto: Marit Kolberg / NRK

– Reiseavstanden til Grenland er blitt kortere med ny vei og når den nye jernbanen kommer, vil «avstanden» bli enda kortere. Det er på mange måter like langt fra Larvik til Porsgrunn, som det er fra Skien til Porsgrunn.

Kåss peker også på at pendleravstanden fra Grenland til Larvik blir forholdsvis kort for de polititjenestemennene som kan få arbeidsplassen sin i Larvik i stedet for i Skien.

– Folk som bor i Grenland trenger heller ikke flytte hvis jobben er i Larvik, sier Robin Kåss.

Larvik har tomter

Larvik kommune er avventende til hva som skjer i forhold til plassering av et hovedsete i politidistriktet.

Larvik har lansert Ringdalsskogen langs E18 som en mulig tomt for et hovedsete.

Rune Høiseth

Larvik kommune er avventende, men vi har tomter til et hovedsete for politiet, sier ordfører i Larvik, Rune Høiseth.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

– Utover det foretar vi oss ikke noe. I går fikk vi også vite at politidirektoratet har sagt at hovedsetet skal legges på et av de stedene det er operasjonssentraler, sier ordfører Rune Høiseth i Larvik.

– Og foreløpig er jeg kjent med at bare Drammen og Tønsberg skal utredes eller kartlegges, sier Høiseth.

Tirsdag skal han og rådmann i Larvik ha et møte med Grenlandsrådet. Der skal de drøfte en rekke aktuelle samarbeidsmuligheter, der politihovedsetet blir et av temaene. Men Høiseth tror ikke det blir gjort noe konkret vedtak om å fremme Larvik i lokaliseringsspørsmålet.

Høiseth peker også på at det kan finnes tomter for et politibygg både i Larvik sentrum og i Stavern der politiet har omfattende virksomhet.

 • Se fredagens sending fra Østafjells

  Siste nytt fra NRK Østafjells fredag 19. januar 2018, klokken 18.55.
 • Ett skritt nærmere datasenter

  Rådmann Ole Magnus Stensrud i Skien har godkjent arbeidet med reguleringsplan for et nytt datasenter nord for Skien. Nå sendes det videre til Teknisk Hovedutvalg, som vil behandle det i sitt første møte 30. januar.

 • To personar til helsesjekk

  To personar er sendt til helsesjekk etter ein kollisjon i Gransherad i ettermiddag. Det var ein buss og ein personbil som kolliderte på fylkesveg 37. Ifylgje politiet skjedde kollisjonen då personbilen braut vikeplikta.

 • OBS-varsel om nytt snøkaos lørdag

  Meteorologen kommer med OBS-varsel og melder om mer snø i Telemark i morgen, lørdag. Det kan by på utfordringer for trafikantene. Skagerak Energi har ekstra mannskaper i beredskap dersom snøen skulle føre til problemer for strømnettet.

  Laster Twitter-innhold