NRK Meny
Normal

Denne mannen er steingal

BAMBLE (NRK): Mens mange i disse dager er på fugle- og hjorteviltjakt, så er Ingulv Burvald fra Bamble på jakt etter noe ganske annet.

Ingulv Burvald

Ingulv Burvald fra Bamble har vært verden rundt på jakt etter steiner, eller mineraler som det egentlig heter.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

Ingulv Burvald fra Bamble er bokstavelig talt steingal. Hjemme har han en samling som er et museum verdig.

stein, mineraler

Ingulv Burvald har ikke tall på hvor mange ulike slag mineraler han selv har.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

Rommet vi står i er fullt av store glassmonter. Alle er pent lyssatt. Foran hver eneste av dem ligger en liten lapp med informasjon. Inni er det ulike typer stein, men det korrekte navnet er mineraler. For det er der kjemien i naturen lager fascinerende former og farger interessen til Ingulv Burvald starta. Samlinga hans er enorm.

Han har ikke engang tall på hvor mange ulike slag han har.

– Jeg synes spenninga er å lete og finne mineraler, akkurat som andre går på jakt, sier Burvald.

stein, mineraler

Steiner i mange former og farger ligger sirlig plassert i glassmontere med godt lys. Burvald tar forsiktig frem steinene for å vise de fram.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

En samling fra nært og fjernt

Ingulv Burvald ha vært mange steder på jakt etter mineraler. Han har blant annet vært i Russland, Canada og på Grønland. I rommet fylt av flere hundre mineraler kan han mye om hver eneste en. Som for eksempel den irrgrønne han nå holder i handa si.

– Grønnfarge er ofte forårsaket av kobberinnhold, da får vi et mineral som heter malakitt, forteller Burvald.

Han brenner for å ta vare på historien om gruvedrifta i Bamble, og det er også mye fint å finne av fine mineraler i nedlagte gruver. Men favoritten i samlinga er fra Tvedalen. I steinbruddet får han lov å komme inn å leite, og der er han minst en dag i uka. Fra skapet henter han ut et bitte lite hvitt mineral, litt mindre enn en sukkerbit.

stein, mineraler

Denne sjeldne lille krystallen er favoritten til Ingulv Burvald.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

– Det er den gjeveste jeg har. Det er en liten krystall på toppen, og den er veldig sjelden, sier han.

Edle hvite mineraler

I et skap er alle mineralene helt hvite. De glitrer mot oss. Noen ser nesten ut som den fineste pels – de er veldig skjøre. Som en stein med krystallhår på.

– Det er vanskelig å transportere den med hårkrystallene på, så da måtte jeg ha en hard koffert som jeg la et fuktig papirreir i. Den ble båret med hendene hele veien, også på flyet, sier han.

Stein, mineraler

Burvald har samla på flotte steiner i over tretti år. Denne er fra Kjørholt-gruva på Heistad.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

I over 30 år har han samlet på ulike mineraler, og han brenner for å spre kunnskap og skapene med alle.

– I forrige uke hadde jeg besøk av en bestefar med en gutt i femte klasse. Han hadde med seg en stein i lomma, og lurte på hva det var. Jeg kunne fortelle han litt fakta om steinen, og så fikk han ta med seg et par krystaller. Det er moro å kunne spre kunnskapen, sier Burvald.

 • Fotgjengar påkøyrd i fotgjengarfelt

  Det var ein mann på 48 år frå Porsgrunn som vart påkøyrd i eit fotgjengarfelt. Politiet har difor teke førarkortet frå den 86 år gamle mannen som køyrde bilen. Mannen som vart påkøyrd er ikkje ein syklist, slik politiet tidlegare meldte.

 • Øving i Ulefoss 19. oktober

  Torsdag 19. oktober blir det halde ei øving i samband med samvirkekurset for naudetatane i Telemark. Det vil bli utrykkingskøyring i og nær Ulefoss. Øvinga vil òg inkludere ein kanalbåt i området ved Valøya. Farga markør-røyk vil bli brukt.

 • Gjerpen slo Glassverket

  Gjerpen møtte Glassverket til bortekamp i Drammenshallen i kveld. Gjerpen vann 28–24. Etter kveldens kampar i Eliteserien i handball for kvinner ligg Gjerpen på sjuande plass på tabellen, medan Glassverket ligg på botnen.

 • Syklist køyrd til legevakt

  Den mannlege syklisten som kolliderte med ein bil, blir køyrd til Porsgrunn legevakt av ambulansen.