NRK Meny
Normal

Han danket ut 62 andre

Årets nasjonale Ibsenpris gikk til Johan Harstad for stykket Osv. Harstad danket ut hele 62 andre bidrag.

Johan Harstad har skrevet "Hässelby", der vi treffer Albert Åberg som 40-åring.

Johan Harstad mottok en statuett og 150 000 i prispenger.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

NRK møtte prisvinneren rett etter mottakelsen.

– Akkurat nå har jeg det ganske fint, og det skal man vel kanskje ha når man får både statuett og en slump penger, sier Harstad til NRK.

Krig og folkemord

Harstad sier videre at selv om det er stas med priser, så er det ikke derfor han skriver.

Johan Harstad

Johan Harstad tok imot prisen i Skien mandag kveld.

Foto: Roald Marker / NRK

– Dette var et skuespill som var veldig viktig for meg å skrive i forbindelse med hva spillet handler om. Det tar for seg krig og folkemord på 90-tallet, som vi nesten har glemt allerede, sier han.

I år var det rekorddeltagelse med hele 63 bidrag. Tre nominerte kjempet om den eneste dramatikerprisen i Norge. Den består av 150 000 kroner,heder og ære og en statuett av Henrik Ibsen.

«Osv.» hadde urpremiere på Nationaltheatret i september i fjor.

Harstad, som i 2009 ble Nationaltheatrets første husdramatiker, fikk prisen under et arrangement i Ibsenhuset i Skien mandag kveld.

Les også:

– Diskusjonsrom for store temaer

Juryen, som har vært ledet av Matilde Holdhus fra Norsk Dramaturgforum, skriver at Harstad i «Osv.» trekker rystende paralleller mellom etterkrigstidens kriger.

– I «Osv.» demonstrerer Harstad hvordan teatret kan være et diskusjonsrom for store temaer, uten at de mister sin kompleksitet, heter det videre i begrunnelsen.

Holdhus sier til NRK at «Osv.» er et helt fantastisk stykke.

– Det er så insisterende og kompromissløst. Det går inn i konfliktene og blir i konfliktene lenge, mye lengre enn en tv-reportasje kan. Og da blir det mer enn bare et øyeblikks kunst, sier hun.

Ibsenprisen ble opprettet i 1986 for å fremme ny norsk dramatikk. Den deles ut til en norsk dramatiker som det siste året har fått oppført et nytt verk for barn eller voksne ved et profesjonelt teater, eller for et samlet dramatisk forfatterskap.

Den nasjonale Ibsenprisen må ikke forveksles med Den internasjonale Ibsenprisen, som i år gikk til Peter Handke.

Blant tidligere prisvinnere finner man blant annet Jon Fosse, Edvard Hoem og Tor Åge Bringsværd.

 • Fann sakna kvinne

  Kvinna på 92 år som var meldt sakna i Seljord er komen til rette. Ho er funnen av Røde Korsmannskap ikkje langt frå institusjon. Kvinna var kald, og blir sjekka på legevakt.

 • Kvinne sakna i Seljord

  Politiet etterlyser ei 92 år gamal kvinne, som er sakna frå ein institusjon i Seljord. Kvinna brukar rullator, opplyser politiet.

 • Mindre steinras på E134

  Det har gått eit mindre steinras på E134 mellom Seljord og Brunkeberg, melder politiet. Raset sperrar deler av den eine køyrebana. Vegtrafikksentralen er varsla.

 • Avtale om Krokan turisthytte

  Norsk Industriarbeidermuseum skal overta den gamle turisthytta på Krokan i Tinn for å utvikle eigedomen som eit historisk kulturminne. NIA har underteikna ein intensjonsavtale med Helbergstiftelsen om kjøp av Krokan, som har vore turisthytte sidan 1871.

  Krokan Turisthytte overtas av Norsk Industriarbeidermuseum
  Foto: Rita Engedalen, NIA