Hopp til innhold

Været gav regissøren kreativitet

– Jeg satte meg i bilen og skrev om scener på 15 minutter, forteller regissør Geir Henning Hopland om siste scene av «Buzz Aldrin, hvor ble du av i alt mylderet». Nå kommer tv-serien han har regissert på NRK1.

Regissør Geir Henning Hopland og skukespiller Bjarte Tjøstheim

Regissør Geir Henning Hopland er strålende fornøyd med Bjarte Tjøstheims rolletolkning i serien. - Jeg vil gjerne bruke han igjen, sier Hopland.

Foto: Daniel Eriksen / NRK

Hele to år etter at serien ble filmet, er dramaserien som er basert på boken «Buzz Aldrin, hvor ble du av i alt mylderet» klar for tv-skjermen. Regissør Geir Henning Hopland elsker mursteinen på over 600 sider.

– Det finnes folk som har tatovert sitater fra boken på kroppen sin, det sier litt. Selv kjøpte jeg 10 kopier av boken og delte den ut til venner allerede første dagen den kom ut, sier Hopland.

Mister kjæreste og jobb

Skuespiller Pål Sverre Valheim Hagen

Skuespiller Pål Sverre Valheim Hagen spiller hovedrollefiguren «Mattias» i dramaserien som er basert på Johan Harstads bok «Buzz Aldrin, hvor ble du av i alt mylderet.»

Foto: Daniel Eriksen / NRK

Serien følger rollefiguren ”Mattias” på en merkelig reise til Færøyene, etter at han har blitt dumpet av kjæresten og mistet jobben som gartner i Stavanger. Mattias, spilt av Pål Sverre Valheim Hagen, bruker øya til å komme over en enorm kjærlighetssorg og samtidig finne seg selv.

Regissør Hopland fikk boken av forfatter Johan Harstad før den var ferdig, i 2005. Sammen dro de to uker til Færøyene for å se på steder man kunne filme. Etter den turen var Hopland solgt.

– Jeg synes ensomheten til «Mattias» kommer veldig godt frem i landskapet på Færøyene. I tillegg elsker jeg stillheten der, sier Hopland.

Stor frihet

Det er sjeldent gøy å se tilbake på gamle stiler fra videregående skole. Så hvordan føles det at en serie som ble ferdig for to år siden, kommer ut i dag?

– Man blir jo aldri helt fornøyd, men jeg er veldig stolt av serien. Vi har fått veldig stor frihet, og jeg synes vi har gjort det beste ut av den, sier regissøren.

Stillheten hjalp

Rollefiguren «Mattias» er en merkelig, sky person. Pål Sverre Valheim Hagen har allerede greid å høste ros for sin tolkning av einstøingen. Selv mener hovedrolleinnehaveren at naturen og omgivelsene var til hjelp under innspillingen.

– Det er lettere å konsentrere seg når det er så stille. I tillegg hjelper det at hele gjengen er samlet på et sted såpass lenge. Det blir en liten boble, der alle samarbeider om å få gjort jobben, sier Valheim Hagen.

Selv om det er to år siden filmingen ble ferdig, husker han Færøyene som et naturskjønt sted.

– Jeg anbefaler alle å reise dit. Det er et av de vakreste stedene jeg har vært på, sier Valheim Hagen.

Været var en utfordring

Den største utfordringen i serien lå i været. Færøyene er ikke akkurat kjent for å ha stabile værforhold. Men filmgjengen var heldig.

– Vi var veldig redd for vært på Færøyene. Det er ufattelig skiftende. Men den sommeren vi var der var visstnok den beste på 50 år eller noe sånt, sier regissør Hopland.

Det eneste unntaket var siste dagen, da værgudene slo seg helt vrange.

– En scene helt mot slutten av serien skulle to skuespillere klatre til toppen av det høyeste fjellet på Færøyene og se utover landskapet. Men det var så forferdelig tåkete at man ikke kunne se to meter fremfor seg. Så jeg satt meg i bilen og skrev om scenen på 15 minutter før vi filmet den, forteller regissøren.

Like bra som boken

Radioresepsjonen-medlem og skuespiller Bjarte Tjøstheim er bare med i første episode, men er skråsikker på at serien kommer til å bli godt mottatt.

– Hvis du liker boken, kommer du til å elske serien. Det er jeg helt sikker på, sier Tjøstheim.

Tjøstheim har store mål for hva serien kan oppnå.

– Målet må vel være at folk tatoverer scener fra filmen på brystet. Eller en filmrull, ler humoristen.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober