– Stas å få slippe til i Nidarosdomen

En fullsatt Nidarosdomen får torsdag kveld oppleve Motorpsycho på norsk for første gang. Det nyskrevne verket for rockeband, kor og orgel har «folk flest» som tema.

Motorpsycho i Nidarosdomen

Motorpsycho, organist Ståle Storløkken og kammerkoret Aurum øver til urfremførelsen av bestillingsverket «En konsert for folk flest» i Nidarosdomen.

Foto: Kaja Kristin Ness / NRK

Motorpsychos vokalist og bassist, Bent Sæther og organist Ståle Storløkken hadde forfatteren Johan Harstads Manifest for Folk Flest som referansepunkt da de skrev og komponerte stykket.

– Det er en slags meditasjon over alt vi anser som typisk norsk, om vår rolle i verdenssamfunnet og hva vi synes er fint og ikke så fint med det norske, sier Sæther til NRK.

Motorpsycho

Motorpsycho er f.v. Hans Magnus «Snah» Ryan, Bent Sæther og Kenneth Kapstad.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Motorpsycho i Nidarosdomen

Det klinger heftig av Steinmeyerorgelet i Nidarosdomen, her traktert av Ståle Storløkken.

Foto: Kaja Kristin Ness / NRK

Verket er skrevet på bestilling fra Olavsfestdagene, som i år har «Folk» som tema.

– Vi vil bryte ned det gamle skillet mellom hva som skal være innenfor og utenfor kirka, sier festivaldirektør Petter Myhr.

Lar koret ta seg av sangen

Før uroppførelsen har kammerkoret Aurum tatt turen ned til en sortmalt verkstedhall på Svartlamoen i Trondheim for å øve sammen med Motorpsycho og Ståle Storløkken. Bent Sæther har nemlig ikke tenkt å synge selv. Han sier at når bandet etter 25 år endelig får sjansen til å skrive noe spesifikt for kor, vil de ikke blande seg inn i sangen.

– Når et kor synger så vakkert som dette, er det mye bedre enn at jeg og gitarist Snah står og rauter i hver vår mikrofon og ødelegger alt, smiler Sæther.

Han understreker at de i skriveprosessen ikke har stått nede på Svartlamon med hettegensere og besverget Norge.

– Vi mener stykket er en ganske objektiv, voksen diskurs rundt hva Norge er og burde være, og hva vi nordmenn er.

– Rom for alle sjangre på Olavsfestdagene

«Folk» er temaet for Olavsfestdagene i år, og for festivaldirektør Petter Myhr var det viktig å få rockebandet med på laget.

– Jeg er sikker på at det blir et veldig interessant, relevant og nyskapende verk.

SE VIDEOREPORTASJE UNDER:

Motorpsycho opptrer for føste gang sammen et kammerkor og det nyrestaurerte Steinmeyerorgelet i Nidarsdomen.

Myhr sier det er viktig for Olavsfestdagene å utvide oppfatningen folk har av hva slags musikk som hører hjemme i kirka.

– Det skal være rom for andre typer sjangre. Det er det vår jobb å sørge for, sier sjefen for festivalen som opprinnelig tok utgangspunkt i kirkemusikken, men som nå tilbyr et bredt kulturuttrykk.

LES: – Olavsfestivalen betyr veldig mye for Trondheim

Det handler om feiring av et villet utenforskap, om retninger og kurs, om spørsmål og svar, tvil og overbevisning. (...) Det handler om det norske fellesskapet og muligheten eller umuligheten av dette.

Olavsfestdagene om En konsert for folk flest

– Blir litt ærbødig

Det nyrestaurerte Steinmeyerorgelet i Nidarosdomen får i løpet av konserten kjørt seg på litt tøffere ting enn tradisjonell kirkemusikk. Det spares heller ikke på lyseffektene når Motorpsycho slår på stortromma.

Trondheimsbandet synes det er stas å få slippe til i nasjonalhelligdommen.

– Det er umulig å gå inn i et slikt rom uten å kjenne på størrelsen og historien. Man blir litt ærbødig, særlig med tanke på alt arbeidet som er lagt ned i å bygge "skiten". Det er liksom ikke sendt på pall fra Polen og satt opp i hui og hast, ler Sæther.

Det virker som om Motorpsycho og Nidarosdomen er en spennende kombinasjon også for publikum, for torsdagens fremføring av «En konsert for folk flest» er allerede utsolgt.