NRK Meny
Normal

Egne politikontakter i hver kommune

SILJAN (NRK): I kommuner der lensmannskontoret blir lagt ned, er folk skeptiske til den nye ordningen.

Rolf Staulen

NY POLITIKONTAKT: Rolf Staulen er en av 34 politikontakter i Sør-Øst politidistrikt.

Foto: Roald Marker / NRK

– Jeg er skeptisk fordi lensmannen som har vært her kjenner alle som bor her. Han kan reise ut og forebygge med en eneste gang, på timen nærmest, sier Willy Solberg fra Siljan i Telemark.

Politikontakter i hver kommune er en del av den nye politireformen. Hovedoppgaven til politikontakten er å være bindeledd mellom kommunen og politiet i det forebyggende arbeidet. Geir Jonassen er også i tvil, en politikontakt kan ikke erstatte lensmannen.

– Det betyr at det blir en redusert stilling. Det trenger vi ikke, vi trenger den lensmannsstillingen slik den har vært.

En av 34

Willy Solberg om jula

Willy Solberg bor i Siljan, og er skeptisk til den nye ordningen med politikontakter.

Foto: Anne Lognvik

Lensmannen i Siljan heter Rolf Staulen. Han er en av 34 politikontakter i politidistrikt Sør-Øst fra og med i dag.

Ifølge et skriv som politiet har sendt ut vil politikontaktene ha ansvaret for:

 • å jobbe tettere og mer systematisk med kommunen.
 • inngå forpliktende avtaler med kommunen om beredskap og forebygging.
 • ha ansvaret for faste møtepunkter mellom kommune og politi.

– Disse punktene er ikke nye for meg, dette er sånn jeg også har arbeidet som lensmann i Siljan. Dette er jo ment som en erstatning for lensmannskontorene, sier Rolf Staulen.

Han innrømmer likevel at andre kommuner kanskje trenger mer tid for å få på plass ordningen med politikontakt.

Positiv

Kjell Sølverød er ordfører i Siljan og tilhører Senterpartiet, et parti som har kjempet for å beholde lensmennene med nebb og klør. Likevel er han positiv til politikontaktene som nå opprettes.

– Jeg skal sørge for at denne ordningen blir fulgt opp i Siljan, og jeg tror det blir bra.

Siljan er en kommune med lite kriminalitet. Innbygger i kommunen, Willy Solberg, tror kanskje noe av årsaken ligger i at kommunen har hatt en lensmann som kjenner bygda godt.

– Det er nok mye av grunnen. Han kjenner jo alle her.

 • Avhøres i formiddag

  Mannen som ble pågrepet av politiet med en hagle i går kveld blir avhørt av politiet i dag. Mannen i 30 åra var uønsket i boligen der han befant seg og de som var i huset ringte politiet. Da politiet kom frem til Heistad var mannen bevæpnet.

 • Løse hester på veien

  Politiet ber folk kjøre forsiktig etter at det er observert 10 løse hester på riksvei 36 ved Helgen. Politiet fikk melding om hestene like før halv ni og forsøker å finne eieren.

 • Til sykehus etter ulykke

  En ung mann fra Vinje er kjørt til sykehus etter en trafikkulykke på E134 mellom Morgedal og Mostøyl. Mannen fortalte politiet at det kom et dyr ut i veien og at han måtte kjøre unna. Politiet tviler på mannens forklaring og har tatt førerkortet.

 • Pågrepet under væpnet aksjon

  En 30 år gammel mann er pågrepet av politiet under en væpnet aksjon. Mannen var i besittelse av en hagle. Hendelen skjedde på Heistad i Porsgrunn.