NRK Meny
Normal

Hundrevis av kilo med tøy blir gjenglemt

SKIEN (NRK): Stadig mer tøy blir glemt igjen på skolene. Delte hjem etter skilsmisser kan være en del av grunnen.

Kristina Evertz, elevrådskontakt, Bølehøgda skole

GJENGLEMT: Elevrådskontakt Kristina Evertz med noe av det eierløse tøyet etter elever ved Bølehøgda skole i Skien.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

– Det her er gode, solide vintersko, fora med ull, og som står igjen. Det er sikkert en 2.- eller en 3.-klassing som har glemt skoene sine på skolen.

I foajeen på Bølehøgda skole i Skien har elevrådskontakt Kristina Evertz lagt ut alt det gjenglemte tøyet. Her ligger et assortert utvalg av jakker, sko, gensere, bukser og votter – hele plagg – men også deler. Pent dandert på rad ligger seks hetter til regn og vindjakker.

gjenglemt tøy

En hanske her og en hanske der – det blir mye klær til slutt.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

Skilsmisser og guttetøy

Hvert år vokser haugen av gjenglemt tøy. Hver jul og sommer blir det fylt flere søppelposer med gjenglemte klær fra de 200 elevene, og skilsmisser kan være en del av årsaken.

– Jeg har en teori, og det er at det er mange delte hjem. Mammaen vet ikke hvilke klær som er hos pappaen, og motsatt.

Nesten 90 prosent av tøyet som ligger igjen er guttetøy. De kjenner ikke igjen sitt eget tøy selv.

– Vi tar med elever ned her og holder det opp og spør: Er det ditt? Og de rister på hodet, de aner ikke hvem som eier det, ler Kristina Evertz.

Savner merking av klær

Iselin Hermansen, butikkleder Fretex Skien

Iselin Hermansen ved noen av sekkene Fretex har fått med klær fra skolene.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

Mye hadde vært gjort dersom klærne var merka med navn. Men de eierløse klærne ligger på utstilling noen dager til. Deretter venter Fretex.

Bare i fjor tok de imot 600 kilo med gjenglemt tøy fra skolene i Telemark.

– Vi merker pågang fra skolene når skoleåret nærmer seg slutten. Da tar de gjerne kontakt med oss, og vi kan hente det dersom det er store kvanta.

Det sier butikkleder i Fretex Skien, Iselin Hermansen.

– Alt kjøres inn til sorteringa vår i Oslo, og så sorteres det om det er salgbart eller om det må gjenvinnes på noen måte.

Godt brukt tøy blir til såler, pussefiller eller fyllmasser til møbler. Klær i god stand blir solgt i Fretex-butikker i Norge eller solgt til utlandet.

– Ingenting blir kasta?

– Ingenting!

Ingen etterlyser

Men ennå er det tid til å redde klesplagget som mangler i skapet til poden. Det er bare det at pågangen er laber – til tross for at det har stått på ukeplanene til elevene og at det er oppslått plakater på inngangsdørene til skolen og SFO.

– Det er nesten ingen som har vært og kikka, og da går jeg ut fra at de savner vel ikke klærne sine da, sier elevrådskontakt Kristina Evertz.

gjenglemte sko

Det er høyst usikkert hvem som har gått den ene skoen av seg på Bølehøgda skole i Skien.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK
 • Innbrudd i Skien

  Politiet har pågrepet en mann for innbrudd i et lokale i Nedre Hjellegate i natt. Mannen er i slutten av 30 årene og har erkjent forholdene til politiet. Politiet skriver på Twitter, at han var synlig beruset. Mannen ble tatt til arrest.

  Politibil - illustrasjon
  Foto: Illustrasjonsfoto
 • Mangler i barnevernet

  En rapport fra Telemark kommunerevisjon viser store mangler i barnevernstjenesten i Midt-Telemark. Anne Birgit Tresland fra Arbeiderpartiet, sier til Varden at hun er sjokkert, og at barnevernstjenesten ikke har kontroll.

 • To mål av Tobias Lauritsen

  Odd-spiss Tobias Lauritsen ser ut til å ha funnet skåringsformen etter at han ble frisk av kyssesyken. Lauritsen skåret i kveld to mål da Odds reserver slo Fram Larvik i en treningskamp. Marius Bustgaard Larsen skåret det siste målet til Odd.

 • Her kan du se Østafjells 20.55:

  Østafjells 20:55