NRK Meny
Normal

Disse gutta gjør suksess i barnehagen

SKIEN (NRK): Gutter i ungdomsskolealder får tilbud om å jobbe i barnehage på fritiden og i ferier. Målet er å rekruttere flere mannlige ansatte.

Eirik Vik Gundersen , Jon Harald Fjose Johansen og Ulrik Egge Husby

Eirik Vik Gundersenm, Jon Harald Fjose Johansen og Ulrik Egge Husby stortrives med å jobbe i barnehage.

Foto: Tone Lensebakken / NRK

Eirik Vik Gundersen, Jon Harald Fjose Johansen og Ulrik Egge Husby går i 10. klasse på Gjerpen ungdomsskole i Skien. De har jobbet i Limi barnehage på fritiden.

– Det har vært så gøy. Hyggelige barn og voksne, så det har vært en veldig god opplevelse. Det beste har vært å få være sammen med barna, sier de tre.

Det har blitt mange flere barnehageplasser i Norge siden alle barn fikk lovfestet rett til plass fra de er ett år gamle. Men det er fortsatt mangel på gutter i yrket. Derfor startet fylkesmannen i Telemark i fjor opp prosjektet lekeressurs, som resulterte i at 70 ungdomsskolegutter jobbet med lønn i barnehage på fritiden.

– Vi har ett års erfaring nå. Tilbakemeldingene vi har fått er veldig positive, både fra skolene, barnehagene og fra elevene selv, sier Jan Collier, som jobber med barnehageområdet hos Fylkesmannen i Telemark.

Vil fortsette samarbeidet

Jan Collier

Jan Collier hos Fylkesmannen i Telemark, sier prosjektet med gutter i

Foto: Tone Lensebakken / NRK

Limi barnehage i Skien er en 14 barnehager i Telemark som har tatt imot ungdomsskoleelevene. Daglig leder Johnny Triochta vil gjerne fortsette samarbeidet med Fylkesmannen i år.

– Etter en evaluering både hos oss og hos elevene, er dette noe vi gjerne fortsetter med. Vi har fått utrolig gode tilbakemeldinger. Vi er også åpne for å stille egne ressurser til disposisjon for å videreføre samarbeidet, sier han.

Ungdomsskoleelevene Eirik Vik Gundersen, Jon Harald Fjose Johansen og Ulrik Egge Husby, synes prosjektet er unikt.

– Vi synes prosjektet er veldig bra, slik kan jo flere gutter bli interessert i yrket.

– Viktig å få gutta inn i barnehagene

Jan Collier hos Fylkesmannen i Telemark sier det er alfa og omega å få flere gutter inn i barnehagene her i landet.

– Det er veldig viktig. Det å ha et blandet kjønnsrollemønster blant de ansatte er viktig i seg selv. På den andre siden er det å være gutt ikke en kvalifikasjon, vi skal jo bare ha det beste uansett. Erfaringen viser jo at det er viktig å ha kjønnsblandet personale, sier han.