NRK Meny
Normal

Vil spille din favorittsalme

Saskofonisten Frøydis Grorud jakter på salmer du liker best.

Salmebøker
Foto: Privat

Og responsen uteble ikke, etter at hun la ut planen på Facebook. Over 100 kommentarer i løpet av dagen.

Den forrige salmeplata kom i 2009. Der samla hun sine egne favoritter, men nå vil hun gjerne ha innspill fra folk om hva de liker best.

Hvordan skal du velge dem ut?

Frøydis Grorud

Frøydis Grorud, kjent fra Beat for Beat, vil også lage salmeplate. Den andre fra hennes hånd.

Foto: Erik Dyrhaug

– Jeg må spille gjennom melodiene om de kan stå på egne ben. Teksten vil jo ikke være med på en instrumentalplate. Men den er jo der, men ikke uttalt. Det må være noen slitesterke gode melodier.

Hvorfor en salmeplate?

– Salmene rommer så mye. Tida var inne for det igjen nå.

– Viktig i mitt liv

Hva er spesielt med salmer?

– Jeg synes det er noen fine melodier med innholdsrike tekster, som gir rom for trøst, håp og setter ord på mange fine ting som er viktig i mitt liv.

Jeg blir aldri lei av salmene og oppdager hvor lite jeg kan av all salmemusikken som fins. Også de religiøse folketonene, som jeg spiller mye av. Det er så mye fint der.

Er det noen favorittsalmer som går igjen hos folk som har svart deg i dag?

– Det er Blott en dag, Breda dina vida vingar og O’bli hos meg. Mange av dem blir brukt i begravelser. Nå er det opp til meg å finne noe annet, noe som har ligget i skuffen og ikke blitt tatt opp på en stund.

Egen favoritt blir med

Har du en favorittsalme selv?

– Jeg har mange favoritter, men en av dem som var utgangspunktet for denne serien, var «Deg å få skode». Det er en salme som jeg og pianist Ulf Nilsen skal spille på plata. Det var den første salmen vi spilte sammen, og den skal bli med.

Melodien står seg så godt. Den er en nydelig melodi, som det kan være fint å bearbeide eller arrangere litt.

Sondre Bratland og Iver Kleive har spilt den inn. Det er to helter. Det er en plate jeg har hørt mye på, sier Frøydis Grorud med entusiasme.