Hopp til innhold

Friteateret får LOs kulturpris

Grenland friteater mottar i dag LOs kulturpris. – Det er med ydmykhet og glede vi mottar den, sier Trond Hannemyr.

Grenland friteater

Grenland friteater mottar LOs kulturpris i år.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

– Det er veldig hyggelig at vi fikk LOs kulturpris. Det setter vi umåtelig stor pris på, sier Hannemyr til NRK om at Norges største fagforening velger å prise teatergruppen.

Trond Hannemyr

Trond Hannemyr i Grenland friteater.

Foto: Lar Tore Endresen / NRK

Fremmer arbeiderbevegelsens kultur

Da NRK snakket med ham, kjente Hannemyr ennå ikke detaljene i begrunnelsen til juryen. Men han velger å tro at dette har med teaterets oppføring av flere av bøkene til Kjartan Fløgstad.

– Jeg tror at den serien av forestillinger vi har laget om industriarbeidersamfunnet, bygd på Kjartan Fløgstads romanunivers, må ha vært en medvirkende årsak, sier Hannemyr.

Statuttene for prisen sier at den skal tildeles personer, grupper, organisasjoner eller institusjoner som arbeider for å fremme arbeiderbevegelsens kultur. Og nettop det gjør Grenland friteater, skriver juryen i sin begrunnelse.

– Teatrets målsetning er mer enn å lage nyskapende, underholdende, tankevekkende og gripende forestillinger. De vil også bidra til å utvikle en ny teaterkultur i Distrikts-Norge. En kultur som føles relevant, direkte og utfordrende for det lokale miljøet. Det gjør Grenland friteater unike og til verdige prisvinnere, sa Renee Rasmussen da hun ga prisen til Tor Arne Ursin, regissør på friteateret i dag.

Har vokst siden 1976

Scenefiguren «Hertingen» er en gjenganger i teaterets oppsettinger av Fløgstads romaner. Han er anleggsslusk, sjømann og industriarbeider. Stykker som «Harde tak» eller «Hotell Hertingen» forteller historier om norsk industriutvikling. Rjukan, Porsgrunn og Herøya og industribyggingen der, er bare noen av stedene stykkene er innom.

– Nå er det 14 år siden vi satte opp «Harde tak». Stykket er basert på tekster av Kjartan Fløgstad, og da særlig romanen «Fyr og flamme», forteller Hans Petter Eliassen i Grenland friteater.

Fløgstad er en av de viktigste forfatterne i teaterets historie. Teateret startet opp i 1976 og helt siden da har teateret hatt tilholdssted i Porsgrunn. Nå har de vokst til å ha 25 årsverk tilknyttet teateret.

Spiller for å feire

I tillegg til sceneoppsetninger er teateret kanskje mest kjent for Porsgrunn internasjonale teaterfestival (Pit). Siden starten i 1995 har festivalen blitt arrangert i juni hvert år.

Eliassen sier at timingen når det gjelder prisen ikke kunne vært bedre.

Pit starter denne uka og allerede i dag spilles stykket «Lukta av penger». Figuren «Hertingen» er med i stykket hvor ferden går til Peru. Jeg tipper at skuespillerne går på scenen og spiller med ekstra fynd og klem for å feire prisen.

Eliassen innrømmer at han ble stolt og glad da teateret fikk prisen.

– Det er en påskjønnelse å få høre at vi er et av landets fremste teater til å formidle industri- og arbeiderkultur. Intet mindre.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark