Hopp til innhold

Friteater mottok en halv million kroner i arv

Grenland Friteater i Porsgrunn har mottatt over en halv million kroner i arv fra en avdød kvinne. – En slik gave er helt spesielt, det har aldri skjedd tidligere, sier Kulturrådet.

Tor Arne Ursin

Grenland Friteater i Telemark fikk helt overraskende 546.000 kroner i gave fra avdøde Gerd Hanna Knudsen. Teateret har eksistert i førti år, men aldri opplevd lignende. Her er teaterinstruktør Tor Arne Ursin foran bilder av teaterets mange oppsetninger.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

Agnes Moxnes

Agnes Moxnes, kulturkommentator i NRK, syns at gaven til teateret er spesiell og har aldri hørt om lignende.

Foto: NRK

Ifølge Kulturrådet har det aldri skjedd at i Teater-Norge at en enkeltperson har skjenket et betydelig del av et testamente til et teater eller en kunstnerisk institusjon.

Men en gang skal bli den første, Og den heldige mottakeren er Grenland Friteater, som har sin base i Porsgrunn. Hele 546.000 kroner har blitt skjenket av den avdøde Gerd Hanna Knudsen (født 1926), hustruen til den tidligere rådmannen i Porsgrunn.

– Det er overveldende. Og det er jo helt klart unikt, vi har holdt på med teater i 40 år, men aldri opplevd noe lignende, sier Gründer og skuespiller ved teateret Lars Vik.

Kulturrådet entusiastiske

Også Kulturrådet syns et slikt bidrag til Teater-Norge er gledelig.

– Det er helt uvanlig at dette skjer, med økonomiske gaver til et teater fra en giver og et testament. Scenekunstproduksjoner støttes vanligvis ikke på denne måten i Norge. Men det er så klart hyggelig for Grenland friteater!, sier scenekunstkonsulent ved Kulturrådet, Melanie Fieldseth.

Også kulturkommentator i NRK Agnes Moxnes syns det er flott med en så original gave.

– Dette er i høyeste grad spesielt og bemerkelsesverdig. Og jeg har aldri hørt om liknende, sier hun.

Har stor betydning

Lars Vik ved Grenland Friteater sier det har stor betydning for et såpass lite teater å få et stort bidrag.

Størrelsesordenen på produksjonene deres varierer, men det er ikke uvanlig at forestillingene koster mellom en og halvannen million kroner, mens en barneforestilling kan realiseres med en halv million.

– Dette betyr virkelig mye for oss. Og bidraget kommer jo til syne ved at produksjonen vi lager til Den internasjonale Teaterfestivalen, «Lukten av penger», ikke hadde sett dagens lys uten dette bidraget.

Instruktør for forestillingen, Tor Arne Ursin, sier at det er en morsom kuriositet at en forestilling ved navn «Lukten av penger» i stor grad blir finansiert av en raus giver.

– Men selvfølgelig er ikke dette et poeng i forestillingen. VI følger kapitalens vei rundt om i verden, og det blir lukt også av arbeid, svette, kuler og krutt.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Grenland friteater

Grenland Friteater er det aller første teateret i Norge som får tildelt en større gave fra et testament. Pengene vil brukes til en forestilling, og vil frakte skuespillere fra Peru til Norge. Her øver teateret til sin nyeste forestilling.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

Får besøk fra Peru

Lars Vik sier at forestillingen plutselig har fått helt nye forutsetninger, og at teateret har mulighet til å få personer fra slummen i Peru til å komme for å delta i festivalen.

Han sier at gaven dermed også på mange måter kommer andre enn dem til gode.

Anne Sofie Eriksen

Skuespiller Anne Sofie Eriksen synes det er rørende at teateret hun er fast ansatt ved blir beæret på denne måten. Hun syns også det er en underlig følelse at man ikke får takket giveren, siden hun er død.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

– På denne måten blir dette også en måte å gi videre på, at dette skal komme andre til gode, vi forsøker å la pengene vandre videre, sier Lars Vik.

Les også:

– Helt rørende

Anne Sofie Eriksen, en annen av skuespillerne ved Grenland friteater, sier det er helt spesielt å bli verdsatt på den måten, og at det er en helt utrolig gave å få.

– Det er helt rørende at noen har satt så pris på oss og det arbeidet vi gjør, at de har valgt å skrive oss inn i et testamentet. Og vi har jo ikke kjent giveren personlig. Så føles det også litt merkelig, på den måten at man får ikke takket giveren fordi hun er død. Men vi er utrolig takknemlige, sier hun.

Hun mener også det er inspirerende å jobbe med en forestilling som er finansiert av en lokal, sjenerøs giver.

– Det er jo slik at denne forestillingen hadde vi egentlig ikke råd til å gjøre, selv om vi hadde veldig lyst. Så fikk vi altså et brev hvor det sto at vi var tilgodesett på denne måten. Og vi ønsker nå at de skal gå til en unik forestilling for publikum.