Mot økonomisk underskudd

Årets internasjonale teaterfestival i Porsgrunn går mot et økonomisk underskudd til tross for et rekordstort billettsalg.

Porsgrunn Internasjonale teaterfestival
Foto: Anne Lognvik / NRK

En uke før festivalen kom nemlig beskjeden om at festivalen ikke fikk gjestespillstøtte fra Norsk Kulturråd. Festivalsjef Trond Hannemyr sier dette merkes.

 

Hvert år tidligere

- Alle penger som uteblir fra et budsjett vil naturlig nok skape problemer. Det sier seg selv. Særlig fordi vi fikk vite det så sent som en uke før festivalstart.

Den korte tiden var likevel ikke noe sjokk ettersom de kjente til søknadsfristen, men i og med at de har pleid å få støtte tidligere, var det litt spesielt.

- Selv om det er en kalkulert risiko hvert år, har vi budsjettert med støtten fordi vi har fått penger fra Norsk kulturråd hvert år tidligere.

- Urimelig

For det er Norsk kulturråd som sitter på pengesekken, og pengene som uteble er såkalt gjestespillstøtte på 100 000 kroner. Denne stønaden hadde Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival planlagt å dekke reisen for en gruppe fra Peru med.

Men i år bestemte kulturministeren at de som får penger over post 74 ikke kan få prosjektstøtte i tillegg.

Det synes Hannemyr er urimelig.

- De pengene vi får over post 74 er kun tolv prosent av budsjettet vårt. Og når de pengene skal hindre oss i å få penger andre steder, kan man jo begynne å lure på hvordan man skal finansiere en festival.

- Gjelder mange

Festivalsjefen mener derfor at departementet må komme opp med et annet forslag dersom dette prinsippet skal overholdes.

- Da må departementet ta ansvaret helt og holdent ved å gi mer penger over post 74.

Porsgrunn Interansjonale Teaterfestival har nå tatt saken prinsipielt opp med både departementet og kulturrådet.

- Dette er et spørsmål som gjelder veldig mange, det gjelder ikke bare oss, påpeker Hannemyr.