NRK Meny
Normal

Fra i dag er disse husdyrene lovlige

Tirsdag oppheves det 40 år gamle forbudet mot å holde reptiler som husdyr. Dermed kan også en rekke ulovlig innførte kjæledyr komme fram i lyset.

1. januar 1977 ble det ulovlig å holde reptiler her i landet. Sammen med Island, har Norge vært det eneste landet i Europa som har forbudt hold av slike dyr. Likevel anslås det at det kan være så mange som 100.000 reptiler ulovlig i landet.

Når forbudet nå oppheves blir også reptiler som ble innført eller holdt i Norge før 15. august 2017 lovlige dersom de tilhører de lovlige artene. Det skriver Mattilsynet på sine nettsider.

Opphevingen av forbudet har vagt blandede reaksjoner. Dyrevernsorganisasjonen NOAH frykter blant annet at kattunger som slangemat kan bli en industri.

Flotte dyr

Nils Harald Reiersen er dyreansvarlig i Den Lille Dyrehage på Brokelandsheia i Gjerstad. Han mener det er uproblematisk å ha reptiler som husdyr.

– Det er flotte dyr, de er enkle å ha og trives godt i fangenskap, i terrariene sine. Så det er ikke noe problematisk å ha disse i det hele tatt, sier han.

Reiersen forteller at det er 19 arter som nå blir lovlige. Artene er en blanding av slanger, øgler og noen skilpadder. De er valgt ut fra at de er enkle å ha, at de trives godt og er uproblematiske å holde.

– Og de er ikke farlige?

– Nei, alle de kattene som løper rundt i norske hjem er mye farligere.

Babyalligatorer

Nils Harald Reiersen i Den Lille Dyrehage ser ingen problemer med reptiler som husdyr. Disse babyalligatorene er ikke blant artene som nå blir lovlig.

Foto: Den Lille Dyrehage

Forandringer

Han tror ikke det vil ødelegge for dyrehagen når folk flest kan ha de eksotiske dyrene hjemme.

– Det er klart vi ønsker å vise fram dyr som ikke er vanlig å se hjemme, så vi kommer nok til å forandre på en del av de dyra vi har. Hos oss vil folk alltid se mer spesielle dyr enn det man ser til vanlig, sier Nils Harald Reiersen.

Dyrehagens største slange er litt over fem meter lang. Den blir ikke lovlig på en stund.

LES OGSÅ:

– Ingen reptiler har behov for å bli klappet

Advarer mot impulskjøp av slanger

 • Sannsynligvis Serie B for Zekhnini

  Rafik Zekhnini sliter tungt i Fiorentina. – Det er 90 prosent sikkert at han havner i Serie B etter jul, sier Fiorentina-ekspert Brandi de Leonardis. Telemarkingen har så godt som ikke vært å se i laget etter et innhopp i seriestarten, skriver NTB.

  Rafik Zekhnini
  Foto: Paul White / AP
 • Rykker ut til husbrann

  Skien og Porsgrunn brannvesen har rykket ut til melding om husbrann i Åslia på Åfoss i Skien.

 • Får 14 millioner

  Høgskolen i Sør-øst Norge får 14,1 millioner av Forskningsrådet til kapasitetsløft for økt kompetanse og utnyttelse av autonome systemer. 7 høgskoler og universiteter har fått til sammen 80 millioner kroner i denne siste runden med støtte.

  Høgskolen i Telemark
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Tar ikke klage til følge

  Porsgrunn kommune vil ikke ta klagen fra Petter Øygarden til følge, det sier leder i utvalg for miljø og byutvikling Trond Ingebrigtsen til TA. Øygarden sendte tidligere en klage på kommunens avslag av planene for boligene ved Frednes brygge.