NRK Meny
Normal

Fra i dag er disse husdyrene lovlige

Tirsdag oppheves det 40 år gamle forbudet mot å holde reptiler som husdyr. Dermed kan også en rekke ulovlig innførte kjæledyr komme fram i lyset.

1. januar 1977 ble det ulovlig å holde reptiler her i landet. Sammen med Island, har Norge vært det eneste landet i Europa som har forbudt hold av slike dyr. Likevel anslås det at det kan være så mange som 100.000 reptiler ulovlig i landet.

Når forbudet nå oppheves blir også reptiler som ble innført eller holdt i Norge før 15. august 2017 lovlige dersom de tilhører de lovlige artene. Det skriver Mattilsynet på sine nettsider.

Opphevingen av forbudet har vagt blandede reaksjoner. Dyrevernsorganisasjonen NOAH frykter blant annet at kattunger som slangemat kan bli en industri.

Flotte dyr

Nils Harald Reiersen er dyreansvarlig i Den Lille Dyrehage på Brokelandsheia i Gjerstad. Han mener det er uproblematisk å ha reptiler som husdyr.

– Det er flotte dyr, de er enkle å ha og trives godt i fangenskap, i terrariene sine. Så det er ikke noe problematisk å ha disse i det hele tatt, sier han.

Reiersen forteller at det er 19 arter som nå blir lovlige. Artene er en blanding av slanger, øgler og noen skilpadder. De er valgt ut fra at de er enkle å ha, at de trives godt og er uproblematiske å holde.

– Og de er ikke farlige?

– Nei, alle de kattene som løper rundt i norske hjem er mye farligere.

Babyalligatorer

Nils Harald Reiersen i Den Lille Dyrehage ser ingen problemer med reptiler som husdyr. Disse babyalligatorene er ikke blant artene som nå blir lovlig.

Foto: Den Lille Dyrehage

Forandringer

Han tror ikke det vil ødelegge for dyrehagen når folk flest kan ha de eksotiske dyrene hjemme.

– Det er klart vi ønsker å vise fram dyr som ikke er vanlig å se hjemme, så vi kommer nok til å forandre på en del av de dyra vi har. Hos oss vil folk alltid se mer spesielle dyr enn det man ser til vanlig, sier Nils Harald Reiersen.

Dyrehagens største slange er litt over fem meter lang. Den blir ikke lovlig på en stund.

LES OGSÅ:

– Ingen reptiler har behov for å bli klappet

Advarer mot impulskjøp av slanger

 • Tyver knuste vindu og stjal sølvtøy

  Politiet melder om et innbrudd i Skien. Tyvene knuste et vindu og tok seg inn i boligen. Innbruddet skjedde i Gregorius Dagssons gate.

  Laster Twitter-innhold
 • Tre biler har kollidert i Vinje

  Åtte personer skal være involvert etter at tre biler kolliderte i Vinje sentrum. Ingen av personene involvert har fått alvorlige skader, melder politiet. Bilene har fått større materiell skade.

 • Mistenkt for kjøring i ruspåvirket

  Politiet stoppet en bil Langangen sentrum etter de hadde fått flere meldinger om at bilen kjørte vinglete på veien. Politihelikopteret observerte bilen ved Moheim i Porsgrunn. Patruljen tok igjen bilen på gamle E18 og stanset bilen i Langangen sentrum.

 • Skremmende

  Vitner til ransforsøket på urmaker Saastad synes det er skremmende at noen forsøker seg på ran midt på lyse dagen. Sten Thorstensen, sier til NRK at han ble sint, og at han og to andre tok opp jakten, men at ranerne kom seg unna i en fluktbil.

  Forsøk på ran med øks urmaker Saastad
  Foto: Sigmund Bolme / NRK