NRK Meny
Normal

Piloten: – Jeg var aldri redd

Piloten var aldri redd for at det ikke skulle gå bra, da han i dag måtte nødlande sjøflyet sitt på Mårvatn på Hardangervidda.

Flyhavari Mårvatn

Dette flyet, et Cessna 206, fikk motorproblemer, og måtte nødlande på Mårvatn i ettermiddag.

Foto: Kjetil Mårdalen Hasle

– Jeg følte jeg hadde full kontroll hele vegen, selv om motoren på flyet ikke gjorde som den skulle, forteller Knut Midtgarden.

Han tok av fra Tinnsjøen fredag ettermiddag, og skulle ta seg en tur over Hardangervidda, før planen var å returnere til Tinnsjøen.

– Plutselig merket jeg at motoren begynte å fuske, og jeg fikk en slags vibrasjon i motoren, forteller Midtgarden, som bor i Tinn Austbygd.

Les også: Nødlandet med mikrofly

Motoren stoppet helt

Da han oppdaget at motoren oppførte seg unormalt, snudde han umiddelbart, og la kursen mot Tinnsjøen igjen. Samtidig ringte han opp flyteknisk på Notodden lufthavn, og de blei enige om å legge ruta slik at han holdt seg over vann og innsjøer så godt det lot seg gjøre.

Flyhavari på Mårvatn

Flyet undersøkes etter nødlandingen.

Foto: Kjetil Mårdalen Hasle

– Motoren kutta helt ut når jeg var mellom Mårvatnet og Kallhovdfjorden. Da skjønte jeg at jeg måtte nødlandet, og foretok en helt udramatisk og fin nødlanding, forteller Midtgarden.

Fikk bruk for treninga

Han har aldri opplevd en liknende situasjon i sin to år lange pilotkarriere, men sier han er glad for at han har trent mye på nødlandinger.

– Treninga gjorde at jeg visste hva jeg skulle gjøre. Derfor gikk landinga også veldig bra.

Da han hadde landet trygt på Mårvatnet, måtte han og passasjeren, som også kom uskadd fra nødlandingen, padle, for å hindre at flyet blei blåst inn på land.

– Det blåste nordavind, som fikk flyet til å drive mot land. Der var det mye steiner som kunne ødelagt flyet, men jeg fikk god hjelp av flere folk, blant annet en med båt, så flyet ligger nå fortøyd inne i ei bukt på Mårvatn, opplyser Midtgarden.

Vet ikke hvorfor motoren stoppet

Hvorfor motoren stoppet er fortsatt et mysterium for flyveren.

– Flyet har gått som ei klokke helt fram til nå. Jeg så det hadde rent ut en del olje, men hvorfor vet jeg ikke.

Han forteller at havarikommisjonen nå skal ta en titt på flyet, og han regner med de finner ut av hvorfor motoren stoppet.

Nødetatene rykket ut

Da meldingen om problemene kom, rykket nødetatene umiddelbart ut. Både en politipatrulje, og brannvesenet i Tinn satte kursen mot Mårvatn.

– Heldigvis gikk dette veldig bra, det er vi glade for, forteller operasjonsleder i Telemark politidistrikt, Ådne Røilid.

Laster kart, vennligst vent...

Flyet nødlanda ved Synken, i sørenden av Mårvatn på Hardangervidda.

 • To mistet førerkortet

  To bilførere mistet førerkortet og 25 fikk bot i en laserkontroll Utrykningspolitiet gjennomførte i Mæl i Tinn søndag. Høyeste hastighet ble målt til 105 kilometer i timen i 60-sonen.

 • KrF-topp: – Visste det kunne komme

  KrF-topp Geir Bekkevold sier til VG at de visste at Erna Solberg ville sette hardt mot hardt i Listhaug-saken. Bekkevold sier at dette er et av flere alternative utfall som partiet har forberedt seg på å måtte ta stilling til på landsstyremøtet mandag.

  Geir Bekkevold
  Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix
 • Kaldt i Sør-Norge i natt

  Laster Twitter-innhold
 • Problemer med vannet på Klyve

  Det er problemer med vannet på Klyve i Skien. Skien kommune jobber med saken.