NRK Meny
Normal

Flest skader med mange på trampolinen

SKIEN (NRK): Hvert år blir flere hundre norske barn skadet under lek på trampoline. Det farligste er når det er mange på samtidig, eller når stor og liten hopper sammen.

Vårglede på trampoline

HOPP OG SPRETT: To like store barn på trampolinen samtidig, skal gå greit. Men er det mange på samtidig eller forskjellig størrelse på de som hopper, øker faren for skader.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Trampolineskader har blitt et sikkert vårtegn på sykehusene. På Sykehuset Telemark er det for tida storinnrykk av barn som har bruddskader etter hopping på trampoline.

To går greit

– Vi har sett skremmende skader på dem som har forsøkt å ta salto uten å få gode instrukser, sier overlege Paolo Rossi ved sykehuset.

Han forteller at hoppeulykkene fører til mange ulike bruddskader.

– Det som er mest risikabelt med trampolinehopping er hvis det er flere på trampolinen samtidig. En eller to går vanligvis greit - hvis de er like store. Er det tre eller flere økes faren for skade betydelig. Og det verste er hvis det er forskjellig størrelse på de som hopper, sier Rossi.

Det var på Kristi himmelfartsdag at sykehuset for alvor merket at trampoline-sesongen er i gang. De som kommer med bruddskader er i aldersgruppa fra tre-fire år til 30, men de fleste som skader seg er mellom 10 og 15 år.

Hvis de som hopper er i forskjellige størrelser, får den minste en vanvittig sprett - som nok kan være morsom noen ganger, men som er veldig farlig når de lander.

Paolo Rossi

Ikke barn og voksne

Ifølge Rossi skjer de fleste ulykkene ved feil bruk av trampolinen.

– Voksne skal ikke hoppe sammen med barn, og barn i forskjellige størrelser skal ikke hoppe sammen. Hvis de er i forskjellige størrelser, får den minste en vanvittig sprett - som nok kan være morsom noen ganger, men som er veldig farlig når de lander.

Han mener likevel at foreldrene ikke bør nekte barna å hoppe på trampolinen. For å sammenligne så er det mindre risiko for brudd ved å hoppe på trampolinen en time enn å spille håndball en time.

Erstatningsansvar

Men det er viktig at foreldrene legger forholdene til rette, sier legen.

– Metallringen rundt skal være godt beskyttet, og det samme skal fjærene rundt. Hvis det er små barn er det også lurt å ha netting rundt, slik at ingen hopper av trampolinen.

I en pressemelding fra Frende forsikring sier rådgivende lege Helge Skjerven at foreldrene har et klart og stort ansvar når de setter opp en trampoline.

– De kan også risikere å bli erstatningsansvarlig om andres barn blir skadet, sier Skjerven.