Hopp til innhold

Til topps for å lære om fjellvett

Mandag inviterte DNT og Røde Kors til Fjellvettdagen på Gaustatoppen. På programmet sto blant annet skredsøk med Karsten og Petra, utdeling av Fjellskikkprisen og markering av at det er 50 år siden ulykkespåska.

Fjellvettdagen 2017

LÆRER FJELLVETT: Jørgen Moland lærer besøkende på Fjellvettdagen 2017 på Gaustatoppen om Fjellvett og skred.

Foto: Kari Nygard Tvilde

– I dag håper vi alle som er glad i fjellet kommer en tur opp og hilser på oss, sa leder av Den Norske Turistforening i Telemark, Jon Atle Holmberg i forkant av arrangementet.

Årlig arrangement

Jon Atle Holmberg

TELEMARK: Jon Atle Holmberg, leder av DNT Telemark.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Han forteller at Fjellvettdagen arrangeres hvert år for å gi økt fokus på fjellvettreglene.

– Vi blir fler og fler som går i fjellet på vinteren, da må vi minnes på å ta hensyn til egne ferdigheter, føre og forhold.

Fjellvettreglene kom i etterkant av ulykkespåska i 1967 der 17 mennesker mistet livet. I fjor ble reglene oppdatert og tilpasset vår tids bruk av fjellet. Jon Atle Holmberg tror folk kjenner fjellvettreglene, men at de ofte blir hengende på klokkestrenger på hytta.

Påska 1967 har brent seg fast i minnet

50 år siden ulykkespåsken: 17 døde i fjellet

– Folk går mer strabasiøse turer, vi går brattere og værforholdene er litt annerledes enn før. Derfor ble reglene spesifisert og strammet opp til dagens forhold, sier Jon Atle Holmberg.

Fjellvettdagen 2017

SKREDSØK: Alba Ørbeck-Nilssen, som spiller Petra i «Karsten og Petra», og Jørgen Moland søker etter Løveungen og Turbo.

Foto: Kari Nygard Tvilde

Søk etter påskeegg

Fjellvettdagen 2017

GIKK PÅ SKI: Generalsekretær Nils Øveraas, generalsekretær i Den Norske Turistforening nøt finværet på årets fjellvettdag. Han ankom dagen før med ski på beina.

Foto: Kari Nygard Tvilde

Generalsekretær i DNT, Nils Øveraas sier det viktigste vi gjør nå er å gi fjellvettet videre til neste generasjon. Søndag gikk han på ski til Gaustatoppen for å overnatte på taket av Telemark. Der ble det en liten tjuvstart på Fjellvettdagen.

– Vi hadde selskap av et par barnefamilier og testet skredsøkerutstyret ved å grave ned noen påskeegg. Jubelen var stor da eggene ble funnet, sier generalsekretæren.

Gå gjennom turen

Sammen med Røde Kors oppfordrer DNT påskefolket til å ta en gjennomgang av Fjellvettreglene på lik linje med utstyret før de legger ut på tur.

– Har dere en «backup-rute» dersom været endres underveis? Er gruppa stødig nok på navigasjon – og har dere med nok mat og rett utstyr? Å ta seg tid til å stille seg selv og resten av turfølget slike spørsmål kan være avgjørende, sier Nils Øveraas.

1600 oppdrag i fjor

Røde Kors deltok i rekordmange redningsoppdrag i fjor. Over 1600 ganger måtte frivillige ut i aksjon, mot 980 året før. Landsrådsleder for Røde Kors Hjelpekorps, Ole Gladsø, mener kunnskap og egne vurderinger redder liv.

– Nå har vi brukt 50 år på å få nordmenn til å ta kloke valg. Jevnt over er vi flinke i det vanlige fjellterrenget, men vi ser at mer ekstremt friluftsliv med blant annet skikjøring i bratt terreng gir nye utfordringer.

Han mener årsaken til mange søk og henteoppdrag er at folk legger ut på turer som er for utfordrende.

Fjellvettdagen 2017

MOTTOK PRIS: Friluftsmagasinet Fri Flyt fikk årets fjellskikkpris. Landsrådsleder Ole Gladsø i Røde Kors (t.h.) overrakte prisen til Fri Flyts Erlend Sande.

Foto: Kari Nygard Tvilde

Hentet ut turgåere

De frammøtte på Fjellvettdagen fikk demonstrert hvor lunefullt fjellet kan være da politiet fikk melding om to turgåere som hadde gått seg vill. Operasjonsleder Ole Kamben sier de to gikk fra togstasjonen på Rjukan og at de kom utenfor løypa opp til Gaustatoppen. Det var glatt og kaldt og derfor ba de om hjelp.

Flere av mannskapene fra Røde Kors rykket ut og fikk loset de to trygt ut av området.

Fjellvettreglene - UT.no