Hopp til innhold

Marit (65) fikk et bedre liv med egenbehandling

SKIEN (NRK): – Egenbehandlingen gjør meg friskere, sier kolspasient Marit Berge. Stadig flere med kronisk lungesykdom tar i bruk ordningen.

Marit Berge lever godt med Kols.

For Marit Berge gir egenbehandlingsplanen bedre helse.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

Marit Berge fra Skien fikk diagnosen kols i 2010. For henne og stadig flere kolspasienter blir egenbehandling en viktig del livet.

– Det er helt topp. Jeg hadde aldri vært så frisk om jeg ikke hadde hatt en slik ordning, sier Marit.

Mellom 250.000 og 300.000 personer anslås å ha Kols i Norge. Rundt halvparten av disse er ikke klar over det selv. Sammen med Finnmark er Telemark fylket med flest kolspasienter.

– Jeg kjenner kroppen min best

I samarbeid med fastlegen har 65-åringen antibiotika og betennelsesdempende medisin tilgjengelig hjemme.

Stadig flere Kols-pasienter tar i bruk en slik ordning. Ved kols- samhandlingsprosjektet på sykehuset Telemark får de tilbakemeldinger på at egenbehandlingsplanen øker livskvaliteten for mange.

Turid Veronica Bomodden er leder for Kols-samhandlingsprosjektet i Telemark.

– Folk melder fra om at de har bedre livskvalitet. Flere blir mindre plaget av angst fordi de har livsviktig medisin i hus, forteller leder for kols- samhandlingsprosjektet Turid Veronica Bomodden.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

– Folk melder fra om at de har bedre livskvalitet. Flere blir mindre plaget av angst fordi de har livsviktig medisin i hus, forteller leder for kols- samhandlingsprosjektet, Turid Veronica Bomodden.

Bomodden understreker at det er viktig med god opplæring. Riktig bruk av medisiner og god inhalasjonsteknikk er avgjørende for å få god nytte av ordningen.

– Det er jo jeg som kjenner kroppen min. Det gjør ikke legen, sier Marit med et smil.

Hun melder fra til fastlegen når hun for eksempel må starte en antibiotikakur. Kommer symptomene i helgen er det bare å starte kuren selv. Ofte klarer hun seg med en kur som varer i fem dager fordi hun starter tidlig.

Tenkte på barnebarna

Da Marit fikk diagnosen hadde hun røkt i 42 år.

– Jeg røykte som en svamp. Det å slutte er nok det viktigste grepet jeg gjorde, sier hun. I tillegg trener hun tre ganger i uken for å holde sykdommen i sjakk.

Egenbehandlingsplan for Kols-pasienter er anbefalt i nasjonale retningslinjer fra Helsedirektoratet.

– Nøkkelen er at pasientene skal få rett behandling til rett tid. Dette er en god løsning for mange med denne sykdommen, sier Bomodden. Hun reiser gjerne rundt på bedriftsbesøk for å informere folk om Kols.

For Marit er tanken på familien og ikke minst de fire barnebarna drivkraften i hverdagen.

– Jeg vil ikke dø fra barnebarna mine. De betyr mye for meg, sier hun.