Hopp til innhold

Holder sykdommen på en armlengdes avstand

– Den kroniske lungesykdommen KOLS får ikke lov til å ta kontrollen over livet vårt.

Lise Kylland og Marit Berge

Lise Kylland og Marit Berge setter seg på treningssykkelen tre ganger i uka.

Foto: Britt Boyesen / NRK

68 år gamle Lise Kylland innrømmer at 40 sigaretter om dagen har gitt henne unødvendige plager.

Borgeåsen fysikalske institutt

Willem Dirk Udo og Erling Svenni er populære fysioterapeuter.

Foto: Britt Boyesen / NRK
Lise Kylland og Marit Berge

- Vi klarer dette sammen, sier Lise Kylland og Marit Berge.

Foto: Britt Boyesen / NRK

– Jeg slutta på dagen da jeg fikk diagnosen for to år siden, sier den pensjonerte frisøren.

Istedet begynte hun å trene. Tre ganger i uka treffer hun Marit Berge og de andre «kolsdamene» som hun kaller dem, på Borgeåsen fysikalske institutt i Skien.

– Første gangen jeg kom hit, klarte jeg nesten ikke å gå opp trappene til 2. etasje, forteller Marit Berge litt andpusten. Idag har hun gått opp trappene. Ikke tale om hun tar heisen!

– Denne treninga er livsviktig, sier hun og klatrer opp på treningssykkelen. På sykkelen ved siden av sitter trenings-kamerat, samtalepartner og motivator Lise Kylland. De to damene bytter på å «piske» hverandre.

Ror 2.000 meter

– Vi konkurrerer, smiler Lise Kylland, enten vi sykler eller ror. Det er moro! Da ror vi 2.000 meter.

– Jo mer vi trener, jo bedre blir pusten vår.

Lungene får kjørt seg, og det er det som er hensikten. Sykdommen gjør det vanskelig å puste. «Kolsdamene» skryter av den oppfølginga de får fra fysioterapeutene.

– De gir oss utfordringer og sørger for at vi holder tempoet oppe. Vi er helt i hundre, sprudler Lise Kylland, litt mer andpusten enn for en kilometer siden.

Tråkk hardere!

Fysioterapeut Erling Svenni tar pulsen på den tidligere frisøren. – Du kan gjerne tråkke litt hardere.

Han forteller at de kjører intervalltrening, korte og intensive økter, og noen mindre krevende økter. En stadig bedre puls beviser at det nytter.

– De lærer å takle situasjonene og kroppen sin bedre når de har opplevd å bli pressa, sier fysioterapeuten.

Damene gjør som de får beskjed om. – Vi gjør dette for å bli sprekere, og det gjør ingenting om vi blir slankere og fastere i fisken, ler de.

Lite skulk

Smilene blir enda bredere på de 8-10 damene som er på plass denne formiddagen, når det dukker opp en blomsterbukett og et par vinflasker.

– Det skal fysioterapeutene våre få. De har holdt oss i god form i 10 år, forteller en av dem. Erling Svenni og kollega Willem Dirk Udo får noen rause klemmer også. De vet å sette pris på pasientene sine, og pasientene vet å sette pris på dem.

– Jeg har skulka tre ganger på de 14 månedene jeg har gått her, innrømmer Marit Berge. Da ringer jeg for å høre hvordan det går, sier treningskameraten hennes.

– Uten denne treninga hadde jeg ikke kunnet vaske golvet en gang, bare sittet der med dårlig pust, sier Lise Kylland og girer opp et hakk til på sykkelen.

Fysikalsk trening

Trening er helt nødvendig uansett hvilken plage du har. Sigurd Nybu trener hjertet, Bjørg Arnesen den brekte lårhalsen og Siri Mette Pedersen den nyopererte hofta si.

Foto: Britt Boyesen / NRK