Hopp til innhold

Avslører seg selv med selvangivelser og medisiner

SKIEN (NRK): Folk som dumper lass med søppel i naturen avslører ofte seg selv. Mange legger igjen informasjon som kan spores tilbake.

Søppel

FANT PILLEGLASS: NRK tok en kjapp tur ut for å se etter spor folk har lagt igjen når de har kastet søppel. Vi fant raskt et pilleglass med fullt navn på.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Miljøvernsjef i Skien kommune, Eigil Movik, skjønner ikke at folk vil risikere å få bot framfor å levere avfallet sitt på dynga for en hundrelapp.

– Dette kan koste deg dyrt. Vi finner ofte selvangivelser, brev og pilleglass med fullt navn på som leder oss rett tilbake til synderne, sier han.

Alle funn meldes til politiet, så er det opp til dem hva slags bot synderne får.

Eigil Movik

OPPGITT: – Jeg har nesten sluttet å bli overrasket over hva folk klarer å kaste fra seg i naturen, sier Eigil Movik, som er miljøvernsjef i Skien kommune.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

Avhengige av tips

Movik sier mye av funnene de gjør er basert på tips fra publikum, og noen av funnene de gjør er alvorlige.

– Vi har funnet gamle biler fulle av søppel. Alle kjennemerker på bilene er fjernet, og det er tydelig at folk bare har pøst disse rett ut i naturen. Det er totalt uakseptabelt, og jeg skjønner ikke at folk ikke ser selv hvor ødeleggende dette er.

Noe av det rareste Movik sier de har kommet over er folks gamle arkiver.

– Når arkivene hjemme ryddes i, kaster folk gamle selvangivelser, byggetillatelser og svært private papirer med detaljer. Det forundrer meg at ikke folk ser galskapen av å kaste denne type materiale i naturen, sier han.

– Kan ende med fengsel

Politiinspektør i Sør-Øst politidistrikt, Ole Bjørn Sakrisvold, sier at bøtesatsene varierer etter hvor alvorlig tilfellet av forsøpling er.

Ole Bjørn Sakrisvold

ALVORLIG: Politiet ser alvorlig på miljøkriminalitet. – Det går ikke an å være så lat du ikke gidder å levere avfallet ditt på dynga, sier politiinspektør Ole Bjørn Sakrisvold.

Foto: Henrik Bøe / NRK

– Det koster fra 4 000 kroner og oppover. Kaster du i nærheten av kulturminner eller naturreservat er det skjerpende, og prisen du må betale avhenger også av hva slags søppel det er snakk om, sier han.

– Du kan bli pålagt å rydde opp, du kan få bot og i verste fall kan det også ende med fengselsstraff, legger han til.

Ryddeuke

NRK inviterer denne uka til ryddedugnad i samarbeid med Hold Norge rent.

To som allerede har vært ute flere ganger denne våren og plukket søppel er Hilde Norland Gundersen og sønnen Daniel. De finner ikke noe søppel med navn på når NRK møter dem i Skien, men de finner mye annet rart.

– Se her, mamma. En radio, roper sønnen ivrig.

De finner i tillegg mye plast, emballasje og flasker.

– Sist vi ryddet fant vi til og med ting som ikke var brukt. To engangsgriller og en flaske med ketchup, forteller Daniel Norland Gundersen.

Moren rister på hodet.

– Det der er jo spesialavfall. Det er helt utrolig at noen bare kaster det fra seg på den måten, sier hun.

Hilde Norland Gundersen og Daniel Norland Gundersen

FIRE FULLE POSER: Hilde Norland Gundersen og sønnen Daniel Norland Gundersen fylte fire poser med søppel på bare ti minutter langs Skiens mest populære tursti.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK