Alt du trenger å vite om den store ryddedagen

Skal du delta på «Hele Norge rydder» torsdag 3. mai? Her er alt du trenger å vite før du setter i gang.

Torsdag 3. mai blir det ryddedugnad i hele landet, NRK inviterer alle til å være med. Motto: "Ingen kan ta alt, men alle kan ta litt".

ALLE KAN BIDRA: «Ingen kan ta alt, men alle kan ta litt» er mottoet for «Hele Norge rydder» torsdag 3. mai.

Ingen kan ta alt, men alle kan ta litt! Vi gleder oss til ryddedugnad, og håper så mange som mulig ønsker å bidra til mindre søppel og økt bevissthet rundt et av vår tids aller største miljøproblem – plast i naturen.

Sånn blir du med

«Hele Norge rydder» er et dugnadsinitiativ NRK har satt i gang som en del av «Strandryddeuka» som arrangeres av Hold Norge Rent 30. april - 6. mai. Du kan delta på flere måter:

1. Rydd en strand
Finn eller opprett en ryddeaksjon ved en strand, elv eller innsjø i ditt nærmiljø på nettsidene til Hold Norge Rent og «Strandryddeuka». Her kan du også bestille ryddeutstyr og se hvor du kan hente ryddepakker. Deltar du på en planlagt ryddeaksjon vil det være registrerte avfallsmottak i nærheten. Spør arrangøren av aksjonen om du er usikker på hvor du skal legge søppelet når du er ferdig med å rydde.

2. Rydd litt der du er
Ta en runde i nærmiljøet ditt. Plukk søppel på vei til og fra barnehage, skole eller jobb. Inviter en venn med på plogging. Mulighetene er mange. Ta med deg en pose og kast den hjemme når du er ferdig, eller putt søppelet i de offentlige søppelkassene du finner underveis. Husk å resirkulere plastavfallet du samler om du har mulighet til det.

Dersom du ønsker å arrangere en storaksjon i nærmiljøet MÅ du ta kontakt med ditt lokale renovasjonsselskap i god tid før du starter for å avtale levering. Du kan også finne steder for avfallsinnlevering på Ryddeportalen til Hold Norge Rent.

Vi oppfordrer alle til å bli med, men om datoen ikke passer, kan du selvfølgelig rydde når som helst. Og det er selvfølgelig ikke bare plast som gjelder!

Har du plukket plast? Merk bildene dine på sosiale medier med #nrkplast, eller send oss en e-post; nrkplast@nrk.no.

"Hele Norge rydder" - ryddedugnad

PROBLEM: Siden plast ikke brytes ned, blir det liggende til noen plukker det opp.

Foto: Haavard Jangaard Strand / NRK

Ryddetips

 • Bruk hansker. Du kan bestille ryddeutstyr eller se hvor det finnes ryddepakker i Ryddeportalen til Hold Norge Rent.
 • Bruk kildesorteringsposer og sorter søppelet du finner underveis.
 • Er du usikker på om noe du finner er giftig eller farlig, la det ligge og informer renovasjonsselskapet i kommunen du bor i.
 • Rydd sammen – da blir det morsommere og tryggere for alle.
 • Pass på hvor du går og vær forsiktig. Husk at våte svaberg kan være glatte.
 • Har du med barn som ikke kan svømme, kan det være lurt å bruke redningsvest om dere rydder ved vann.
 • Sist, men ikke minst, ha det gøy!

Avfallshåndtering

Det siste vi ønsker er at det skal ligge igjen søppel etter ryddedugnaden. Du må håndtere avfallet du plukker selv, så legg en plan før du setter i gang.

 • Rydder du litt der du er, kan du ta med deg en pose som du kaster når du kommer hjem. Husk å kildesortere plasten du plukker om du har mulighet til det. Du kan også kaste søppelet i de offentlige søppelkassene du finner underveis. Ikke legg søppel ved siden av søppelkassene, da kan det fort bli spredd utover igjen …
 • Ønsker du å arrangere en storaksjon i nærmiljøet ditt MÅ du ta kontakt med ditt lokale renovasjonsselskap i god tid før du starter for å avtale levering.
 • Deltar du på en planlagt ryddeaksjon gjennom Ryddeportalen til Hold Norge Rent, vil det være registrerte avfallsmottak i nærheten. Spør arrangøren om du er usikker på hvor du skal legge søppelet når du er ferdig med å rydde.
 • I Ryddeportalen til Hold Norge Rent finner du en oversikt over steder for avfallsinnlevering.