Hopp til innhold

Denne reduserer risikoen for hærverk og ulykker

Flere skoler melder om at sykler har blitt utsatt for hærverk som kan føre til livsfarlige situasjoner, men det er mulig å ta forholdsregler.

Sykkelaksling

Sykkelakslingen som gjør det vanskeligere for vandaler og tyver.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Ved flere skoler i Telemark har elever oppdaget at noen løsnet hjul på syklene deres.

Sykkelaksling med såkalt "quickrelease"-hendel

Denne sykkelen har aksling med såkalt "quick release", en hendel for å løsne hjulet raskt.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Både ved Brattås skole, Stridsklev skole og Stridsklev ungdomsskole har man oppdaget denne type hærverk. Tidligere har NRK fortalt om skolen i Nome som kontaktet politiet for å få hjelp.

– Fatale konsekvenser

Erik Fink, eier av Milton's sykkelshop i Porsgrunn, forteller at han har fått uvanlig mange henvendelser om slike hendelser i det siste.

– Til og med lærere som sa at de hadde vært utsatt for det, sier Fink. Han sier at det tar bare noen få sekunder å skru på hendelen slik at hjulet løsner.

– Ungene tenker at det er en liten spøk, men det kan få fatale konsekvenser. Tenk at du sykler fort ut av en fortauskant og så ramler forhjulet av. Da blir konsekvensene store. Det kan gå ut over både tenner og kjever, sier Fink.

Flere av skolene har informert foreldre og elever om hærverket, og oppfordret til at elevene sjekker syklene før bruk. Skolene har også skjerpet kontrollen ved sykkelparkeringen.

Forholdsregler

Det er mulig å redusere ta noen forholdsregler mot tyveri og hærverk. Blant annet kan man kjøpe låsbare hjulakslinger. Da må man ha unbrakonøkkel eller spesialverktøy for å få løs hjulet.

– Man kan kjøpe ett sett for 100–200 kroner, litt avhengig av typen og utforming. Det kan være en lur investering, men mange ser ikke behovet før man får problemer, sier Erik Fink.

Stig Sverre Holmsen som er eier av Sykkelsalongen i Horten, anbefaler også akslinger med muttere. En enklere løsning er å stripse hendelen fast til gaffelen.

– Da må de ha med saks for å klippe over stripsen, sier Holmsen som tror det kan være nok til at sykkelen får stå i fred.

Stian Ohm Sørensen ved XXL demonstrerer to metoder for å hindre at noen løsner eller stjeler hjulet på sykkelen.

Stian Ohm Sørensen ved XXL demonstrerer to metoder for å hindre at noen løsner eller stjeler hjulet på sykkelen.

Vil ikke kalle det fenomen

Michel Fouler har drevet sykkelopplæringa av barn i Grenland siden 2005 gjennom prosjektet Alle barn sykler. Hans mener hærverk på sykler er noe som går i bølger og at det som regel er enkeltelever som står bak.

– Jeg vil være forsiktig med å kalle det fenomen. Jeg tror ikke det er inspirert av noe på Youtube eller sosiale medier. Da tror jeg barna ville fortalt oss om det, sier Fouler.

Han mener noe av det viktigste skolene kan gjøre er å sørge for at det er nok sykkelstativ og at sykkelparkeringa er sentralt plassert ved skolene.

– Mange skoler setter sykkelparkeringa i det siste hjørnet av skoleområdet hvor det er ledig plass. Da er det vanskeligere å holde oversikten og lettere å drive hærverk, sier Fouler.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark