Hopp til innhold

Breivik skal forklare seg i drøyt tre timer

Massedrapsdømte Anders Behring Breivik får tre timer og et kvarter på sin forklaring når retten behandler søksmålet hans mot staten senere denne måneden.

NORWAY-ATTACKS-PRISON-BREIVIK-FILES -

SKAL FORKLARE SEG I TRE TIMER: Anders Behring Breivik får drøyt tre timer til sin forklaring i gymsalen i Skien fengsel i mars.

Foto: HEIKO JUNGE / Afp

Det kommer fram i sluttinnlegget som advokaten hans, Øystein Storrvik, tirsdag leverte Oslo tingrett i forkant av saken, skriver Nettavisen.

Der står også opplysninger om at Breivik hadde tillatelse til å snakke med en helt vanlig person utenfor fengselet på telefon, men at han valgte selv å avbryte denne kontakten.

Telefonkontakt med omverdenen er også sterkt begrenset. Hvilke personer han ønsker å snakke med, synes ikke å korrespondere med personer fengselet kan tillate. Han har hatt en godkjent, regelmessig telefonkontakt han selv ikke ønsket å fortsette, heter det i innlegget.

Gymsalen i Skien fengsel

I gymsalen i Skien Fengsel skal rettssaken mot Anders Behring Breivik holdes.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Les også:

Ikke en profesjonell aktør

– Dette var en helt vanlig person, uten tilknytning til fengselet. Personen han har hatt telefonkontakten med er ikke en profesjonell aktør. Retten til å knytte relasjoner er også
sterkt knyttet opp til retten til å avbryte dem, sier advokat Storrvik.

I forrige uke ble det klart at Oslo tingrett nekter kringkasting av Anders Behring Breiviks forklaring.

Retten frykter at terroristen skal sende kodede beskjeder til støttespillere.

Regjeringsadvokaten har bedt om at dørene lukkes for pressen under deler av rettssaken. Spørsmålet er ennå ikke avgjort av Oslo tingrett.

Menneskerettsbrudd

Anders Behring Breivik har saksøkt staten for brudd på menneskerettighetene, og Oslo tingrett behandler av sikkerhetshensyn og praktiske årsaker saken i høysikkerhetsfengselet i Skien, der Breivik soner.

Saken starter tirsdag 15. mars, og retten har satt av fire dager til behandlingen. I sin stevning klager Breivik blant annet på bruken av håndjern og begrensninger i mulighetene til å sende brev, og han mener særlig isolasjon og kommunikasjonskontroll innebærer menneskerettighetsbrudd.

Anders Behring Breivik soner en dom på 21 års forvaring, med en minstetid på 10 år, etter bombeangrepet mot regjeringskvartalet og massedrapet på Utøya 22. juli 2011. Til sammen ble 77 mennesker drept i angrepene.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark