NRK Meny
Normal

Bedt om å oppgi personlig passord

Da Susanne Denise Pettersen fra Bamble skulle kjøpe ny pc av Expert, ble hun bedt om å oppgi passordet til egen e-post. Datatilsynet reagerer og kaller praksisen uprofesjonell.

Susanne Denise Pettersen ble hun bedt om å oppgi passordet til egen e-post av Expert. Det fikk henne til å reagere.

OPPRØRT: Susanne Denise Pettersen ble hun bedt om å oppgi passordet til egen e-post av Expert. Det fikk henne til å reagere.

For et par uker siden skulle Susanne Denise Pettersen (19) kjøpe seg ny pc, og det endte med at hun fikk et lite sjokk. For Expert i Skien ba nemlig om passordet til e-posten hennes, og det skjedde både i butikken foran andre kunder og via sms.

Butikken oppga at de trengte passordet for å installere en ny e-postpakke.

– Han spurte som om det var en opplysning alle ville gitt, og da ble jeg litt skeptisk, forteller Pettersen.

Hun endte opp med å ikke oppgi passordet sitt til butikken.

– Jeg hadde ikke lyst til å si det, for det stod andre kunder rundt i butikken. Det er personlig, sier 19-åringen fra Bamble til NRK.

Får støtte av Datatilsynet

Kim Ellertsen i Datatilsynet

Kim Ellertsen, juridisk direktør i Datatilsynet, reagerer på fremgangsmåten til Expert.

Foto: Datatilsynet

Kim Ellertsen, juridisk direktør i Datatilsynet, sier Pettersen gjorde et klokt valg da hun lot være å dele passordet med butikken.

– Som et godt tiltak for å passe på egen informasjonssikkerhet, har vi jo sagt at passord ikke skal deles med noen. Det skal være personlig, sånn at det er en tillit til at det kun er du som har tilgang til din egen e-postkonto.

Han kaller fremgangsmåten til Expert uprofesjonell og oppfordrer butikken til å endre på den.

– Umiddelbart tenker jeg at Expert i Skien bør gjøre noe med denne praksisen straks. Det virker litt uprofesjonelt at en profesjonell leverandør av denne typen tjenester gjør dette.

– Er det ulovlig?

Nei, i utgangspunktet er det ikke ulovlig. Som eier av e-postadressen velger vi jo selv hvem vil ønsker å dele dette med. Jeg har heller dette på kontoen for uklokt, sier Ellertsen i Datatilsynet.

Melding fra Expert

Denne meldingen fikk Susanne Denise Pettersen fra Expert. Hun reagerer på at hun ble bedt om å oppgi personlig passord til e-posten sin på sms.

Foto: Privat

Expert beklager

Thomas Marthinsen

Salgssjef i Expert Norge, Thomas Marthinsen, sier kjeden nå skal gå gjennom sine rutiner.

Foto: Privat

Salgssjef i Expert Norge, Thomas Marthinsen, sier de ansatte i Expert verken skal be kunden om personlig passord muntlig i butikken eller via sms.

– Her har ikke ting gått helt etter boken, og det beklager vi, sier Marthinsen.

Han opplyser at de ansatte skal forholde seg til de faste rutinene til kjeden.

– Kunden blir bedt om å fylle ut et skjema, og det skal inneholde de opplysningene kunden ønsker å gi fra seg. Så skal vi gjøre en jobb i etterkant, og så skal de få skjemaet sitt tilbake, sier Marthinsen, som legger til at kjeden nå vil gå gjennom rutinene.

– Jeg vil sende ut informasjon der jeg spør om det er flere butikker som sender ut sms, og hvis de gjør det, må de umiddelbart stoppe med det.