NRK Meny
Normal

Asken kan knekke Vildanden

Asken fra vulkanutslippet på Island kan ta livet av flyselskapet Vildanden i Skien.

Vildanden

Avinor melder mandag ettermiddag at flytrafikken vil være åpen fram til midnatt.

Foto: Petter Melsom / NRK

Asbjørn Anthonisen

Asbjørn Anthonisen er daglig leder i flyselskapet Vildanden.

Foto: NRK

Mandag er selskapets fly på vingene fra Skien til både Bergen og Stavanger, etter at luftrommet i Norge har vært stengt på grunn av askeskyer fra vulkanutbruddet på Island i.

- Vi har bestemt oss for å fly programmet ut i kveld, og har fått en del ekstra passasjerer, forteller daglig leder i Vildanden, Asbjørn Anthonisen

Men alt i morgen kan det bli stopp igjen.

Han forteller om mye usikkerhet i selskapet.

- Vi må ta ansvar for å tolke informasjon. Det gir oss en del ekstra bekymringer og tanker.

- Kan bety kroken på døra

Selskapet har faste kostnader på en halv million kroner hver uke, og tåler ikke langvarig stans i flyvningene, forteller Anthonisen.

- Stoppen koster oss tap av 1,5 million kroner i inntekter per uke. Ved to ukers tap av inntekt vil dette føre til en negativ betalingsevne, og det er helt på grensen av hva vi kan tåle.

- Hvor mange dager til tåler Vildanden?

- En og halv uke til. Etter det kan det spøke for betalingsevnen. Da må vi enten få tilført ytterligere arbeidskapital, eller så må vi si at det er kroken på døra.

- Hva tenker du om det?

- Det er tragisk og svært ille i en situasjon når vi har sett trafikkvekst. Pilen har pekt i riktig retning, og nå får vi denne askeproblematikken som gjør at uansett hva vi har av planer og ambisjoner blir vi slått ned av askestøvet.Les: - Facebook hjelper oss i krisetider

Les også: Vil ha mer fleksibelt flyforbud

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Askeskyen mandag 19. april

Slik så askeskyen fra Eyfjallajøkull ut mandag 19. april.

Foto: Jon Gustafsson / AP

Åpent frem til midnatt

Mandag ettermiddag meldte Avinor at luftrommet over Norge, unntatt området over Vardø lufthavn og Ekofisk i Nordsjøen, holder åpent for flytrafikk frem til midnatt.

Ny oppdatering om situasjonen i luftrommet kommer klokken 21.00 mandag kveld.

 • Fortsatt stengt

  Fylkesvei 37 er lørdag kveld fortsatt stengt ved Fåne/Presturatunnelen på grunn av fare for ras. Klokken 21 skal det foretas en ny vurdering av stedet, opplyser vegvesenet. Anbefalt omkjøring er via fylkesvei 364.

 • Geolog skal undersøke rasfaren

  Fylkesvei 37 er stengt ved Fåne/Presturatunnelen, foreløpig frem til klokken 18.00 på grunn av fare for ras. Klokken 18 skal en geolog vurdere rasfaren. Omkjøringsvei er fylkesvei 364.

 • Vei stengt på grunn av rasfare

  Tinnsjøveien er stengt inntil videre ved Fåne/ Presturatunnellen på grunn av rasfare. Vegtrafikksentralen er varslet, og skal undersøke stedet.

 • Brannvesenet rykker ut til sjukehus

  Brannvesenet rykker ut til Sjukehuset Telemark etter varsel frå ein automatisk brannalarm på staden.