Hopp til innhold

Må reise til Sverige for å jobbe som tannlege

Ali Al-Durra drev sin egen tannklinikk i Irak, men etter at han måtte flykte til Norge får han ikke praksisplass noe sted.

Ali Al-Durra

Ali Al-Durra er utdannet tannlege fra Irak, men får ikke praksisplass i Norge.

Foto: Tom Andersen / NRK

– Jeg er skuffet. Uansett hvor jeg går får jeg avslag, noen vil ikke snakke med meg i det hele tatt, sier Al-Durra.

Han har bodd i Norge siden 2006 og har jobbet som tolk for myndighetene ved flere anledninger. I sommer ble han norsk statsborger, men å få bruke utdannelsen sin som tannlege her i landet får han ikke. Da må han til Sverige.

– Jeg ønsker ikke å reise til Sverige. Livet mitt er i Skien sammen med familien. Jeg har to små barn som er helt norske og går på skolen, jeg vil ikke forlate dem, sier Al-Durra.

Tannlegeproblemer

Hilde Nordland Gundersen og Siri Marte Apneseth synes Al-Durra sin situasjon er trist.

Foto: Tom Andersen / NRK

Underlig med så mange avslag

For å kunne praktisere som tannlege i Norge er det krav om å ha en praksisplass i halvannet år. Hilde Nordland Gundersen har barn i samme alder som Al-Durra, og synes det er trist at ingen vil gi Al-Durra praksisplass.

– Vi har barn på samme alder, og jeg har blitt godt kjent med hele familien til Al-Durra. Situasjonen er helt håpløs, denne familien har vært gjennom nok, sier Gundersen.

Siri Marte Apneseth har barn som går i samme klasse som barna til Al-Durra. Hun har også engasjert seg i saken, og mener fordommer er bakgrunn for Al-Durra sine problemer.

– Det er underlig at han skal få så mange avslag. Al-Durra er drømmeinnvandreren, som har mye å bidra med, og som ønsker å gi noe tilbake til Norge, sier Apneseth.

For få tannlegestoler

Fylkestannlege Turid Kristoffersen

Fylkestannlege Turid Kristoffersen sier fylkeskommunen ikke har kapasitet til å gi Al-Durra praksisplass.

Foto: Tom Andersen / NRK

Fylkestannlege i Telemark, Turid Kristoffersen sier det ikke er noen motvilje mot å la Al-Durra få praksisplass, men at Telemark fylkeskommune rett og slett har for få tannlegestoler til å ta inn folk som trenger praksisplass. Hun skulle gjerne sett flere med utenlandsk bakgrunn i norsk tannhelsetjeneste

– Vi får flere og flere med utenlandsk opprinnelse som trenger tannbehandling, da tror jeg det kunne vært en fordel om man også hadde hatt flere tannleger med utenlandsk opprinnelse, sier Kristoffersen.

Hun synes det er trist at Al-Durra føler han stanger i veggen på sin jakt etter praksisplass.

Etter en ringerunde NRK.no har gjort, er det klart at ingen fylkeskommuner i Norge kan i øyeblikket tilby praksisplass til utenlandske tannleger eller studenter som har tatt slik utdannelse i utlandet.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark