Hopp til innhold

Kjetil fikk tannlegeregning på 60 000

NAV betalte skyhøye tannlegeutgifter for Kjetil Johnsen, som var arbeidsledig og ulykkelig. Nå smiler han endelig til livet.

Tenner før og nå

Dette er de samme tennene, før og etter behandling.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen/Berit Vagle / NRK

– Jeg likte ikke å gå ut. Hvis jeg gjorde det gikk jeg på pub. Jeg ville ikke vise tennene mine, selvbildet mitt ble helt ødelagt, sier Kjetil Johnsen.

Da han gikk til tannlegen hadde det gått 16 år. Tennene var svarte og fortanna var brukket.

– Dårlig erfaringer med skoletannlegen gjorde at jeg ble redd. Jeg fikk tannlegeskrekk. Jeg har hatt så mye vondt i tennene. Jeg har forsøkt å trekke tenner på egen hånd, med tang, sier Kjetil Johnsen.

Ble tvunget til tannlege

Tennene som verket ødela mye for Kjetil. Han fikk dårlig selvtillit. Han turde ikke søke jobb, eller ta kontakt med arbeidsgivere. Dermed skapte tennene voldsomme vanskeligheter.

– Jeg hadde jo ikke tenner. Jeg følte meg ikke bra.

Vendepunktet kom da han ble med samboeren til tannlegen. Hun fikk Kjetil opp i tannlegestolen og dermed begynte en massiv jobb for å reparere skadene.

– Heldigvis var hun veldig snill med meg, de første gangene bare kikket hun. Etter hvert ble det lange økter på fem, seks timer i tannlegestolen, sier Johnsen.

Les også:

Kjetil Johnsen og Berit Vagle

Tannlege Berit Vagle og Kjetil Johnsen kan smile etter endt behandling.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NAV betalte

– Det var ikke noe vakkert syn disse tennene. Jeg skjønner at dette var sosialt veldig skjemmende. Han hadde problemer med å spise og hadde vondt. Heldigvis var det mange tenner som kunne reddes på en enkel måte, sier tannlege Berit Vagle.

Nina Aasland

Nina Aasland i NAV i Skien sier mange søker om støtte til å reparere tenner.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Etter omkring et år med behandling ble det er vellykket resultat. Men også en solid tannlegeregning på omkring 60 000 kroner. Den ble betalt av NAV.

– Dersom du ikke har egne inntekter verken via egne inntekter eller andre ytelser, så kan du søke om økonomisk sosialhjelp. Tannbehandling er en nødvendig helsebehandling på lik linje med annen helsehjelp. Det er ganske mange som må søke om økonomisk hjelp til dette, sier Nina Aasland ved NAV i Skien.

Bare i 2013 betalte NAV i Skien ut omkring tre millioner kroner til tannbehandling.

Nytt liv

Nå har Kjetil Johnsen tenner han er stolt av. Det har gitt han ny selvtillit og et bedre liv. Han har tatt nødvendige kurs og fått fast jobb som maskinfører. Han har dessuten blitt familiefar.

– Jeg har det bra. Nå har jeg tenner. Jeg har fått selvtillit og tør å gå ut. Det har gitt meg mye, sier Kjetil Johnsen og viser stolt fram sønnen på åtte måneder.

Kjetil Johnsen

Kjetil Johnsen og hans åtte måneder gamle sønn.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark