NRK Meny
Normal

– Vi hadde aldri et forhold

NEDRE TELEMARK TINGRETT (NRK): Den tidligere politimannen forklarte seg i formiddag om hva som skjedde da Linn Madelen Bråthen døde.

Rekonstruksjon.

Veien over Breviksbrua ble stengt da politiet hadde rekonstruksjon av hendelsen på Breviksbrua.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Rettssaken i Nedre Telemark tingrett mot eks-politimann

Leder for NRKs krimavdeling, Olav Rønneberg, oppsummerer rettssaken mot den tidligere politimannen så langt.

Mannen forklarte seg i retten i dag om hva som skjedde da Linn Madelen Bråthen døde etter et fall fra Breviksbrua.

Ville ikke forlatt henne

– Jeg ville selvfølgelig ikke forlatt henne dersom jeg trodde at hun ville hoppe, sier den tidligere politimannen. Han sier han ble lettet da han ble hentet av politiet og satt på glattcelle.

I retten forklarte mannen at han ikke klarte å si sannheten til kona si eller samboeren til Linn Madelene Bråthen om hva han hadde sett. Derfor fant han på en historie om at de har skilt lag tidligere og at alt er bra.

Den siktede politimannen avviser at han og Linn Madelen Bråthen var mer enn venner.

Måtte stanse forklaring

– Linn Madelen ropte på meg og sa at hun ville hoppe fra brua, fortalte mannen om natten på Breviksbrua, og la til at han ikke rakk å komme bort til henne før hun forsvant.

Etter at kvinnen ble borte hørte han bare et plask.

Etter at Linn Madelen Bråthen ble borte går tiltalte hjem. Han tenkte på å varsle, men slår det fra seg, forklarte han i retten i dag.

– Det var irrasjonelt, jeg burde sagt fra, innrømmet den tidligere politimannen i retten.

Tiltalte innrømmet at politibåten lå noen hundre meter unna og at det hadde vært enkelt å ta kontakt med mannskapet som var på vakt der.

Tiltalte måtte flere ganger stoppe opp og var tydelig preget da han fortalte om løgnhistorien han hadde servert til sin kone og Linn Madelen Bråthens nærmeste. Til dem fortalte han at de skilte lag før de kom til Breviksbrua og at han ikke visste noe mer.

– Da fortalte jeg den første løgnen, det som blir min historie, sier tiltalte.

Dommeren spurte mannen hvorfor han ikke fortalte sannheten tidligere.

Tiltalte svarte han har brukt tid med psykolog og tenkt på det i ett år, men at han fortsatt ikke vet hvorfor han ikke fortalte sannheten om det han hadde sett.

Mannen sa at han ikke ville forlatt Linn Madelen hvis han hadde skjønt hva som var i ferd med å skje.

Jeg ville selvfølgelig ikke ha forlatt henne hvis jeg trodde at hun kom til å hoppe fra brua, sa eks-politimannen.

LES OGSÅ: Nekter for å ha forlatt Linn Madelen i hjelpeløs tilstand

Rettssak mot eks politimann

Advokat Arne Lie er den tidligere politimannens advokat.

Foto: Tom Ole Buaas / NRK

Fortalte om forholdet

42-åringen forklarte i retten at han først ble kjent med Linn Madelen Bråthen da han tok vakter på en psykiatrisk avdeling, og at de senere traff hverandre tilfeldig etter åtte år. Da gikk de ofte turer, hvor hun ofte hadde behov for å fortelle om sin situasjon.

De har ifølge tiltalte aldri vært kjærester eller hatt noe seksuelt forhold, men at de hadde samtaler på sosiale medier. Tiltalte forteller at de utviklet en måte å chatte på som inneholdt seksuelle fantasier.

– Vi har aldri hatt et forhold, sa tiltalte.

Forsvarer Arne Lie spør igjen om det noen gang har vært et kjæresteforhold mellom tiltalte og avdøde Linn Madelen Bråthen.

Tiltalte sier han skulle ønske at han kunne svare at det hadde vært det. Da kunne han blitt ferdig med alle spørsmålene. Han sier det likevel ikke er sannheten og han kan ikke endre på det.

Tilsto falsk forklaring

Den tidligere politimannen er tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 242 "for rettsstridig å ha forlatt i hjelpeløs tilstand noen han pliktet å dra omsorg for, eller å ha latt noen slik person forbli i hjelpeløs tilstand, og forbrytelsen hadde døden til følge."

Siktelsen har en strafferamme på inntil seks år

Tiltalte er subsidiært siktet for å ha avgitt falsk forklaring til politiet.

I retten i formiddag sa mannen at han erkjenner seg ikke skyldig i det første punktet, men erkjenner å ha avgitt falsk forklaring.

Påtalemyndigheten innstilte først på en drapstiltale mot 42-åringen, men Riksadvokaten endret dette på grunn av vakt bevismateriale.

Det er ventet at hans forklaring vil oppta det meste av dagen i Nedre Telemark tingrett. Det er satt av fem dager til saken.