NRK Meny
Normal

Ap om Frp: – Tidenes raskeste løftebrudd

Arbeiderpartiet mener Fremskrittspartiet bryter løftene fra valgkampen når de går med på å finansiere veibygging med bompenger. – Frp har servert tidenes raskeste løftebrudd, sier fylkeslederen for Telemark Arbeiderparti.

Bård Hoksrud og Terje Lien Aasland

Arbeiderpartiets Terje Lien Aasland mener Bård Hoksrud og Frp har brutt valgløftet sitt om et bompengefritt Norge.

Foto: NRK/Scanpix

Fylkesleder for Telemark arbeiderparti, Terje Lien Aasland, reagerer på at Frp nå er enige med de andre borgerlige partiene om bomfinansiering. Partiet var svært kritisk til dette i valgkampen.

– Det er tidenes løftebrudd, og det skjer så raskt og med så åpne øyne at det er å betrakte som at Frp har ført velgerne bak lyset, sier han.

– Må ha is i magen

Lien Aasland sier han er overrasket over erklæringen som de fire borgerlige partiene presenterte mandag kveld. Her går det fram at norske bilister vil måtte betale bompenger på norske veier.

– Og dette er altså på tross av at Frp sa særdeles tydelig gjennom hele valgkampen at de kom til å stemme imot ethvert veiprosjekt finansiert av bompenger, sier Aasland.

Men Bård Hoksrud i Frp synes angrepet kommer for tidlig.

– For det første så synes jeg at Terje Lien Aasland burde vente med å uttale seg om dette til forhandlingene er ferdig. For det andre mener jeg at det er spesielt at en representant fra et politisk parti som har påført norske bilister en regning på 166 milliarder kroner i bompenger de siste åtte årene kommer med dette utspillet, sier Hoksrud.

– Lovte ikke dere at det ikke skulle bli bomfinansiert Bypakke Grenland dersom dere kom i regjering?

– Jo, vi sa at vi jobber for at det ikke skal bli Bypakke Grenland med bompenger. Det gjør vi fortsatt, men vi må ha litt is i magen fordi det nå pågår forhandlinger, sier Hoksrud.

– Ført bak lyset

Bompenge-skilt
Foto: Sundsdal, Svein / NRK

Lien Aasland mener han ikke trenger å vente og se.

– Nå er fire partier enige om at fremtidige veiprosjekter skal finansieres med bompenger, og da synes jeg det er verdt å påpeke det, sier han.

– Men du er for bomfinansiering. Er det ikke da en fin ting at Frp nå er med på dette?

– Jo, sånn sett så er det fint at Frp nå endelig kommer ned på jorda, og ikke går rundt og lover gull og grønne skoger mer. For de må også forholde seg til handlingsrommet i statsbudsjettet, sier han.

Han mener likevel at Frp har lurt de som har stemt på dem.

– Frp-velgerne er ført bak lyset, slår Aasland fast.

– Garanterte bompengefritt Norge

Hoksrud mener dette er feil.

– Jeg har definitivt ikke ført velgerne bak lyset. På tross av at 83,7 prosent av dem som sitter på Stortinget er for bompenger, så skal nå bompengene reduseres, sier han, og gjentar at Aasland bør gå stillere i dørene etter å ha vært med på å påføre bilistene store bompengeutgifter de siste åtte årene.

Aasland sier han aldri har nektet for at han er for en løsning med brukerfinansierte veiprosjekter.

– Men det har Bård Hoksrud gjentatte ganger sagt at han er imot, senest i denne valgkampen. Og ikke nok med det. Han har også garantert for et bompengefritt Norge, sier Aasland.

– Jeg har sagt at jeg er imot bompenger. Jeg er overbevist om at vi skal få en mye bedre løsning enn den Aasland og hans partikollegaer har fått til. Og når man snakker om løftebrudd. Hva med Aasland og Union-saken? I 2005 sto han og lovte at hvis det bare ble en rødgrønn regjering så skulle Union i Skien reddes. Alle vet hvordan det gikk med Union, sier Hoksrud.

– Forlater sin egen veipolitikk

Hoksrud sier at bompengefinansiering selvfølgelig ikke er noe han jubler for.

– Dette er ikke noe jeg er glad for. Jeg og Frp mener at det er mulig å bygge veier uten bompengefinansiering, men vi har ikke fått fullt gjennomslag for dette i forhandlingene, sier Hoksrud.

Aasland mener Hoksrud har forlatt veipolitikken de har gått til valg på.

– Frp har nå inngått en avtale med tre andre partier som de må forholde seg til. Den innebærer bompengefinansierte veier, slår Aasland fast.