NRK Meny
Normal

– Romjulen er den nye påsken

Folk strømmer til skisentrene i julen. Flere og flere velger å legge skiferien tidligere enn påsken.

Full fres i skibakken i Rauland

Her på Rauland skisenter i Telemark melder de om at romjulen er deres beste uke.

Påske som faller sent på året kombinert med usikre forhold tidligere år gjør at flere folk nå strømmer til bakkene tidligere på året.

– Den beste uken i året

På Rauland skisenter i Telemark melder de om rekordpågang denne julen.

– Romjulssesongen er vår beste uke. Den står for en veldig stor del av omsetningen og romjulen har på mange måter blitt den nye påsken, sier daglig leder, Stein Birger Johnsen, mens han speider ut over Rauland skisenter.

Stein Birger Johnsen

Daglig leder ved Rauland skisenter, Stein Birger Johnsen, sier romjulen på mange måter har blitt den nye påsken.

Parkeringsplassen er full. Det snødd mye de siste dagene, noe som har ført til besøksrekord og et godt skiføre, bekrefter de NRK møter i bakken.

– Vi synes det er hyggelig å være på ski og når vi har fri er det hyggelig å finne litt snø, sier Liv Gunnhild Danielsen som sammen med Jonathan Hyland har tatt turen fra Froland for å stå slalåm her.

Folk legger ferien tidligere

Flere steder landet rundt melder denne julen om storinnrykk til alpinbakkene.

Det er betraktelig bedre i julen nå enn for bare fem år siden, bekrefter Ane Johnsen, direktør ved Gaustablikk skisenter.

Også i Oppland merker de en tendens til at nordmenn nå velger å legge skiferien sin tidligere på året enn før.

Odd Stensrud

Odd Stensrud sier at også de merker en tendens til at nordmenn ferierer tidligere på året.

Foto: Reidar Gregersen / NRK

– Når påsken i år faller tidligere har vi store forventninger også til den, men vi ser jo at det er en tendens de siste årene til at nordmenn ferierer noe tidligere og det ser vi også på vinterferieuka som har økt mye de siste årene, sier Odd Stensrud, daglig leder ved Hafjell og Kvitfjell skisenter.

– Vi har hatt veldig god trafikk nå i jula og ligger vel omtrent som fjoråret som var rekordjul med tanke på kalender og snøforhold, avslutter han.

Går mot rekordjul

Også på Sørlandet melder de om høy aktivitet i fjellheimen. Når NRK ringer tirsdag kveld sitter daglig leder ved Hovden skisenter, Sture Pilgaard, hjemme og studerer tallene. Han liker godt det han ser:

– Så langt ser det ut som dette blir en rekordjul, sier han og mener de er godt hjulpet av en lang romjul med helger på begge sider.

– Høydepunktene er jula, vinterferien og påsken. Disse tre er omsetningsmessig ganske like for oss. Det er mye besøk, høy omsetning og intense og krevende dager, sier han.

Tilbake på Rauland skisenter er Liv Gunhild Danielsen klar for flere turer i bakken. Hun valgte skisenteret på grunn av beliggenheten.

– Det er det nærmeste der det er nok snø denne gangen, også var jeg her mye da jeg var liten, smiler hun.

Liv Gunhild Danielsen og Jonathan Hyland

Liv Gunhild Danielsen og Jonathan Hyland har tatt turen fra Froland til Rauland for å stå slalåm og snowboard.

 • Kraftkommuner kan tape store penger

  200 kraftkommuner kan tape mellom 350 og 400 millioner kroner. Regjeringen foreslår ingen endringer i renta som brukes til å vurdere verdien på kraftverk. Dermed får kommunene mindre penger i eiendomsskatt. Det kan føre til tjenestekutt for kommunene.

 • Vil utrede felles legevakt

  Porsgrunn har sagt ja til å bli med i et forprosjekt om felles interkommunal legevakt i Grenland, skriver Varden. I utvalget for helse og omsorg i Porsgrunn, var det 7 mot 4 stemmer for en slik utredning. Høyre, Frp og By og Nærmiljøpartiet stemte imot.

 • Ønsker bro over Porsgrunnselva

  Flertallet av politikerne i Porsgrunn er positive til en ny bro over Porsgrunnselva. Det skriver fylkesavisene. De ønsker å knytte bydelene sammen, og mener brua bør gå mellom Moldhaugen og Reynoldsparken.

 • Anmeldt for promillekjøring

  En mann i 20-åra er anmeldt for promillekjøring på E18 ved Auråen i Kragerø, melder politiet. En mann i 50-åra er anmeldt for kjøring uten førerkort ved samme sted.