NRK Meny
Normal

Rahm: – Det er mye her som ikke har rot i virkeligheten

PORSGRUNN (NRK): Seniorrådgiver i Norsk Industri, Bror Yngve Rahm, mener politikerne i Porsgrunn har gjort seg selv til tilskuere i deponi-saken, etter gårsdagens bystyret vedtak om å si nei konsekvensutredning.

Fullt folkemøte

Seniorrådgiver i Norsk Industri, Bror Yngve Rahm er skuffet over hvordan Porsgrunn Bystyret har behandlet giftsdeponi-saken.

Foto: Kurt Inge Dale / NRK

– Det er interessant at kommunen gir fra seg muligheten til å påvirke en prosess som kommer igjennom statlig initiativ, mener staten nå at dette er av nasjonal interesse er kommunen spilt utover sidelinjen, sier seniorrådgiver i Norsk Industri, Bror Yngve Rahm.

LO håper politikerne snur i deponi-saken

Bystyret sa nei til konsekvensutredning

Det er ikke Ole Henrik Lia i Porsgrunn Arbeiderparti enig i.

– Vi har ikke gitt fra oss påvirkningskrafta. Nå må Stortinget etablere en nasjonal plan, også skal eventuelt en konsekvensutredning av den nasjonale planen komme på banen. Vi har innspillsrett hele veien, og det er historisk ekstremt sjelden at regjeringa overkjører lokaldemokratiet.

Behov for konsekvensutredning

Rahm mener også at debatten som har vært, tyder på at det er behov for en konsekvensutredning.

– Det er mye her som ikke har rot i virkeligheten.

Også her møter han motstand i Lia.

– Jeg syns det er fint at vi har et så samlet bystyre, det var god debatt og en god behandling i går.

Ole Henrik Lia, Endre Storvand

Ordførerkandidat for Porsgrunn Høyre Espen Storvand og Ole Henrik Lia i Porsgrunn Arbeiderparti var godt fornøyd med gårsdagens vedtak.

Foto: Lars Hansen / NRK

Forstår at industrien er skuffet

Bror Yngve Rahm er skuffet over måten kommunen har behandlet saken.

– Porsgrunn kommune som industrikommune skuffer oss ved at det ikke møter store seriøse aktører på denne måten. Vi har en forpliktelse om å ha et nasjonalt anlegg for mottak av spesialavfall, har vi ikke det etter 2022 har vi et problem, sier han.

Nina Odegård som sitter i Bystyret i Porsgrunn for SV forstår frustrasjonen.

– Jeg forstår at industrien er skuffet, i og med at det kunne ha blitt mange nye arbeidsplasser, men den faktoren er veldig usikker. Det er viktigere at Grenland ikke blir sittende med dette dårlige miljøstempelet, som vi har hatt nå i lang tid.

– Holder ikke bare med én bedriftsutredning

Til tross for at NOAH har sagt at det ikke er noe alternativ til Brevik, mener ordførerkandidat for Porsgrunn Høyre Espen Storvand det bør være en uavhengig nasjonal vurdering.

– Jeg tror ikke det kun er bedriftsøkonomiske hensyn bak NOAH sin vurdering, men at det er noen forretningsmodell bak er det selvfølgelig, sier Storvand.