NRK Meny
Normal

64 prosent av lastebileierne opplever diesel- og dekktyveri

Lastebileierforbundet er sikre på at de vet hvem som står bak diesel- og dekktyverier. Politiet svarer at det ikke er sikkert hvem som står bak, og at slike saker ikke prioriteres.

Thor Eddy Hansen (t.v.) ved vogntog uten dekk

Thor Eddy Hansen (til venstre) fortviler etter at tyver har stjålet dekk og diesel for opp mot 70.000 kroner.

Foto: Bent Nilsen

NRK fortalte i dag historien om Thor Eddy Hansen, som fikk 2500 liter diesel og fire dekk stjålet fra trailerne hans i natt.

– Har ikke sett maken til tilstander

Hansen mener situasjonen for transportarbeiderbedriftene er verre enn noensinne.

Olav Vefall

Olav Vefall forteller at 64 prosent av medlemmene hans har blitt utsatt for tyveri.

Foto: Anne Lognvik / NRK
Knut Kolloen

Knut Kolloen forstår frustrasjonen til lastebileierne.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– En får mest lyst til å legge ned og si takk for oss. Nå har jeg holdt på med transport i 38 år, og jeg har ikke sett maken til tilstander det har blitt de siste fem–seks årene.

Olav Vefall, regionleder for Lastebileierforbundet i Buskerud, Vestfold og Telemark, støtter Hansens frustrasjon, særlig over hvordan slike tyverier blir mottatt hos politiet.

– Det blir ikke tatt tak i. Vi sitter på politistasjonen i tre kvarter og føler oss som forbrytere, beskriver Hansen hvordan det er å anmelde slike tyverier .

Politiet forstår at det er plagsomt

Visepolitimester i Telemark, Knut Kolloen, sier at han forstår at det er plagsomt for lastebileierne, men sier at dette ikke har topprioritet hos politiet.

– Slike tyveri er nær sagt umulige å forebygge, og veldig vanskelige å bevise, sier Kolloen.

– Vi er selvsagt oppgitte, men vi synes det er ille at det ikke kan prioriteres mer i etterforskningen. For det er tydelig at det er profesjonelle bander som kjører land og strand rundt, sier Vefall i Lastebileierforbundet.

Lastebileierforbundet er sikre på at det er ikke-norske som reiser rundt, som plyndrer på denne måten.

64 prosent opplever tyveri

– Og det er veldig omfattende. Vi gjorde en undersøkelse i fjor, som viste at 64 prosent av medlemmene våre hadde vært utsatt for dieseltyveri og dekktyveri, sier Vefall.

Derfor ønsker Vefall å tilby Lastebileierforbundets medlemmer et system med sensorer som blant annet overvåker dieseltanker og dekk. Dette skal være knyttet til GPS og alarmsentral.

Men vil det hjelpe hvis saken uansett ikke etterforskes, er spørsmålet.

– Nei, det gjør det ikke. Men det vil bli lettere for politiet å etterforske hvis vi kan dokumentere hvem som er der, og man ser jo biler på et kamera, sier Vefall.

Politiet er ikke sikre på hvem som står bak

Han sier det er snakk om store verdier som blir stjålet.

– Hvis du tenker en full dieseltank på 600 liter og ganger det med en drøy tier, så er det en god sum. Men så ødelegger de ofte tankene også, og det koster mye mer å få reparert, sier Vefall.

Visepolitimester Kolloen sier at det er viktig at folk melder fra hvis de ser noe mistenkelig.

Han sier, i motsetning til det Vefall er sikker på, at man ikke kan være sikre på at dette er mobile vinningskriminelle eller internasjonal kriminalitet.

– Får vi raskt melding, følger vi opp så godt det lar seg gjøre, sier Kolloen.

 • Færre på AAP

  Nye tall fra NAV viser at det er en sterk nedgang i antall unge på arbeidsavklaringspenger i Telemark. Så langt i 2017 er det 317 færre personer som mottar arbeidsavklaringspenger i fylket. Nedgangen blant unge under 30 år er på hele 9,5 prosent.

  NAV Skien.
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Støtter Rådmann

  Hovedutvalg for Plan, bygg og miljø i Kragerø har enstemmig vedtatt at eieren av sjøbua på Garnholmen må rive store deler av oppussingarbeidet som er gjort.

  Hovedutvalget støtter dermed rådmannen i saken.

  Kragerø
  Foto: Britt Boyesen / NRK
 • Skal oppgradere gruva

  Vest-Telemark museum har fått 700 000 kroner til å ruste opp gruvene på Åmdals Verk i Tokke.

  Pengene skal brukes til å gjøre gruvene sikrere og mer attraktive for besøkende, sier driftsleder ved museet, Karl Endre Bjerk, til Vest-Telemark blad.

 • Momsøkning er en dårlig ide

  Det er en skikkelig dårlig ide å øke momsen på reiselivstjenester fra 10 til 12 % slik regjeringa foreslår, mener ordfører Jon Rikard Kleven i Vinje. Kleven sier at næringslivets avtaler ofte gjort og at denne momsen derfor blir en ren ekstrautgift.

  Jon Rikard Kleven, ordførar i Vinje
  Foto: Robert Hansen / NRK