Hopp til innhold

– Muslimske privatskoler hindrer integrering

Tord Lien (Frp) reagerer på at tre muslimske miljøer vil starte privatskoler i Oslo.

Tord Lien, Frp

Tord Lien (Frp) mener muslimske privatskoler hindrer integrering.

Foto: Bjørn Sigurdsøn/Adrees Latif / Scanpix/Reuters

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Vi mener at dette er en bekymringsfull utvikling, sier Tord Lien til NRK.

Han er bekymret over at tre muslimske miljøer har søkt om å starte privatskoler i Oslo, der det skal legges vekt på islam og hvor barna skal lære arabisk i stedet for europeiske fremmedspråk.

Bør gå på offentlig skole

Utdanningsdirektoratet har gitt godkjenning til Fredsskolen, som håper å kunne åpne dørene neste år, skriver Aftenposten.

Etter planen skal skolen ha 200 elever.

Skolens kontaktperson Tariq Moazzem sier til avisen i en epost, at skolen skal være basert på muslimsk tro og lære, og at utdannelsen skal baseres på islam.

Lien mener en slik skole vil hindre integrering, og at barn med muslimske foreldre bør gå på offentlige skoler.

– Vi vet at det er noen utfordringer i Oslo som vi ikke har kontroll på. Da er etablering av egne skoler for muslimer ikke nødvendigvis en heldig utvikling, sier han.

Trond Ali Linstad er styreleder for stiftelsen Urtehagen, som ønsker å starte ny privatskole.

Han sier til Aftenposten at han stikk i strid med Liens mening, tror at slike skoler vil ha positiv innvirkning på integrering, fordi de vil styrke barnas bakgrunn og identitet.

Alternativ til madrassaer

Moazzem forklarer at skolene vil være et alternativ for muslimske foreldre som ellers ville ha sendt sine barn til madrassaer i utlandet.

Frp mener det er en praksis som bryter med norsk lov, og som burde stoppes uavhengig av etablering av privatskoler i Norge.

– Å sende norske barn på skole i Pakistan, er ikke å ivareta opplæringsplikten som norske foreldre har, uavhengig om man er kristen eller muslim, sier han.

Ber Ap om støtte

Nå håper Frp at de vil få støtte fra andre partier.

– Jeg tror at også Arbeiderpartiet både i Oslo og nasjonalt, nå må gripe inn. Jeg håper vi nå kan få hjelp fra andre partier til å vurdere om dette ikke faktisk er en trussel mot integreringen, sier Lien.

Nå vil han vente til søknadene kommer inn, og vurdere det som står der.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.