Hopp til innhold

Vil kutte i togtilbudet

NSB vil kutte i flere avganger inn til Oslo på Gjøvikbanen. Det får togpendlerne til å reagere.

Oslo S

FORSINKELSER: Passasjerer står i kø på Oslo S etter togtrøbbel tidligere i vinter. Fra januar til april i år var det over 800 innstilte togavganger på Gjøvikbanen.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

- Jeg synes oppholdene på Gjøvikbanen allerede er for lange. Hvis de blir enda større, vil enda flere ta buss og bil, sier Marianne Snellingen.

Hun pendler med toget fra Hakadal i Akershus til Oslo daglig.

- Kuttene vil føre til at jeg heller kommer til å ta bilen. Alternativet er buss, men det tar for lang tid, sier hun.

Togpendler Cristina Ring mener det er merkelig at NSB velger å kutte togtilbudet i rushtiden.

- De er jo helt tullete. Jeg forstår at man må ivareta sikkerheten, men det vil gå utover pendlerne hvis de innskrenker tilbudet i rushtiden. Jeg synes at togene må gå når pendlerne reiser, altså på morgenen og ettermiddagen. Deretter får man heller vurdere andre alternativer på dagtid, sier hun.

Kutter i rushtidsavganger

Samferdselsdepartementet har gitt NSB dispensasjon fra trafikkavtalen for å kutte rushtidsavganger på Gjøvikbanen.

Årsaken er at linjen ødelegger vognene og fører til forsinkelser.

Gjøvikbanens gamle og svingete linjer har gjort at stadig flere vogner har fått materialfeil, som igjen har ført til at flere avganger har blitt innstilt.

Tidligere i år søkte derfor NSB Gjøvikbanen om lov til å bryte kravene i trafikkavtalen, og nå har Samferdselsdepartementet godkjent dette, skriver Aftenposten.

LES OGSÅ: NSB stenger Oslotunnelen én måned

Skøyen og Oslo S

Dermed blir to avganger mellom Skøyen og Oslo S innstilt på ettermiddagen. I tillegg blir to avganger i morgenrushet inn til Oslo slått sammen.

- Fra januar til april i år hadde vi over 800 innstilte togavganger, og over halvparten av dem skyldes materialfeil. Ved å redusere noe på kjørelengden totalt sett, reduserer vi slitasjen. Vi øker vår egen materiellreserve, og vi øker tiden til vedlikehold, sier daglig leder Emil Eike i NSB Gjøvikbanen.

LES OGSÅ: Norske tog går i sneglefart

Millardinvesteringer

Tidligere denne måneden sa informasjonssjef i Jernbaneverket Region Øst til NRK at det er behov for milliardinvesteringer til helt nye banestrekninger som erstatning for de gamle og svingete.

Departementet har i mellomtiden gitt Gjøvikbanen medhold i at reduksjonen skaper bedre forutsigbarhet for kundene ved at de avgangene som blir igjen, blir mer punktlige.

Også NSB Gjøvikbanens morselskap NSB vil i løpet av høsten ha dialog med Samferdselsdepartementet om mulige kutt i sine lokaltog og regiontog på Østlandet.

HVA MENER DU OM SAKEN? DISKUTÉR!